Viisi ylioppilaskuntaa kysyy opiskelijoiden toimeentulosta – TREY:n asiantuntija: Huono rahatilanne aiheuttaa paljon huolta ja stressiä

Laajalla opiskelijakyselyllä saadaan muun muassa vertailutietoa siitä, miten opintotuella pärjää eri kaupungeissa. Tutkimuksen toteuttaa Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otus.

Lapsettoman täysi-ikäisen opiskelijan opintoraha on tällä hetkellä reilut 250 euroa. Lisäksi opiskelija voi asumistukea ja opintolainaa. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Viiden yliopiston ylioppilaskunnat ovat tilanneet laajan kyselyn opiskelijoiden toimeentulosta. Kysely tehdään Itä-Suomen, Jyväskylän, Tampereen ja Turun yliopistojen sekä Åbo Akademin opiskelijoille. Tutkimuksen totuttaa Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otus.

Toimeentulotutkimuksella halutaan selvittää, millaisia tulonlähteitä opiskelijoilla on, miten hyvin heidän rahansa riittävät ja miten taloudellinen tilanne vaikuttaa opiskelijoiden hyvinvointiin. Samalla saadaan vertailutietoa siitä, miten opintotuella pärjää eri kaupungeissa.

Vastaavan tyyppinen toimeentulokysely tehtiin pääkaupunkiseudun yliopisto-opiskelijoille kolme vuotta sitten, syksyllä 2018.

Tampereen ylioppilaskunnan TREY:n sosiaalipoliittinen asiantuntija Ilona Taubert sanoo, että ylioppilaskunnissa ei ole tällä hetkellä riittävästi tietoa opiskelijoiden toimeentulosta.

– Toki Kelan tilastoista selviää, miten iso osa opiskelijoista nostaa opintotukea tai kuinka moni saa toimeentulotukea. Mutta siitä, miten paljon opiskelijat käyvät töissä tai saavat rahallista tukea esimerkiksi vanhemmilta, ei tiedetä.

Opintoraha ja asumistuki ei riitä

Ylioppilaskuntia kiinnostaa myös, mitä opiskelijat ajattelevat opintolainasta ja miten turvallisena tulonlähteenä se nähdään.

Omassa työssään Taubert kohtaa opiskelijoita, joilla on vaikeuksia saada rahansa riittämään. Hänen mukaansa rahahuolet aiheuttavat opiskelijoille todella paljon huolta ja stressiä.

– Opintoraha, reilut 250 euroa, on tosi matala, vaikka siihen tulee asumistuki päälle. Itselläni ainakin on sellainen oletus, että kyllä opiskelijan pitää yrittää saada muitakin tuloja.

Taubertin mukaan ylioppilaskunnat toivovat vastauksia myös niiltä, jotka kokevat taloudellisen tilanteensa hyväksi.

– Totta kai toivomme, että kaikki opiskelijat vastaisivat. Niin saataisiin mahdollisimman monipuolinen ja todenmukainen kuva tilanteesta.

Kyselytutkimus toteutetaan verkossa lokakuussa, ja siihen pääsee vastaamaan muun muassa Tampereen ylioppilaskunnan verkkosivujen kautta. Tutkimuksen tulokset valmistuvat alkuvuodesta.

Lue myös: