1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. räjähdykset

Parikymmentä viety sairaalaan ja satoja evakuoitu Göteborgin kerrostaloräjähdyksessä – ei voinut tapahtua "luonnollisista syistä"

Räjähdyksen sytyttämä tulipalo levisi kolmeen rappukäytävään. Palo saatiin hallintaan vasta iltapäivällä. Tutkijat ovat sulkeneet pois kaasuräjähdyksen mahdollisuuden ja poliisi on aloittanut tapauksesta tutkinnan.

Göteborgissa räjähdys kerrostalossa
Göteborgissa räjähdys kerrostalossa

Göteborgissa ainakin 16 ihmistä on joutunut sairaalaan asuinrakennuksessa sattuneen räjähdyksen ja sen sytyttämän tulipalon takia, kertovat ruotsalaiset tiedotusvälineet.

Suurimman osan vammat ovat lieviä, mutta kuuden henkilön vammoja kuvataan vakaviksi. Osa vietiin sairaalaan ambulanssilla ja loput linja-autolla, kertiovat muun muassa Göteborgs-Posten-lehti (siirryt toiseen palveluun) ja Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun).

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Göteborgin kaupunki kertoo, (siirryt toiseen palveluun)että talosta on evakuoitu satoja ihmisiä.

Räjähdys sattui talon pihalla kello kuuden aikoihin Suomen aikaa Annendalissa Göteborgin keskustassa. Palo levisi kolmeen rappukäytävään. Osa asukkaista pelastautui hyppäämällä ikkunasta, kertoo pelastuspalvelu SVT:lle.

Palo saatiin hallintaan alkuiltapäivästä.

Pääministeri Stefan Löfven sanoi lehdistötilaisuudessa (siirryt toiseen palveluun) haluavansa ilmaista hallituksensa puolesta myötätuntoa räjähdyksen kokeneille. Hän myös lupasi tarvittaessa valtion tukea poliisille sekä Göteborgin kunnalle evakuoitujen auttamisessa.

– Göteborg saa tuntea, että sillä on koko maan tuki, Löfven sanoo.

Syy ei selvillä, poliisi ei pidä "luonnollista syytä" todennäköisenä

Poliisi on aloittanut tutkimuksen räjähdyksen syystä. Kukaan ei ole epäiltynä.

Ruotsin poliisi epäilee, että räjähteet on voinut asettaa talon ulkopuolelle yksi tai useampi henkilö, SVT kertoo (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsin tiedotusvälineet, kuten iltapäivälehti Expressen kertoivat iltapäivällä, että tutkijat ovat sulkeneet pois kaasuräjähdyksen mahdollisuuden.

Räjähdys ei ole voinut tapahtua "luonnollisista syistä", kertoo pelastustyöntekijä TV4 Nyheterille (siirryt toiseen palveluun). Tutkimuksissa etsitään nyt jälkiä esineestä, joka on räjähtänyt, kertoo Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun).

Sisäministeri Mikael Damberg vahvistaa uutistoimisto TT:lle, että poliisi ei pidä "luonnollista syytä" todennäköisenä. Damberg ei halua spekuloida, mitä seurauksia on, jos räjähdys osoittautuu rikolliseksi teoksi.

– Minulla on suuri luottamus poliisiin ja siihen, että se varaa vaadittavat resurssit sen selvittämiseen, mitä on tapahtunut Damberg sanoi Dagens Nyheterin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Hän sanoi myöhemmin lehdistötilaisuudessa (siirryt toiseen palveluun), että on vielä aikaista sanoa, mikä räjähdyksen aiheutti. Hän myös kommentoi, että se on voitu kohdistaa yhteen tai useampaan rakennuksessa asuvaan henkilöön.

– Asiasta suoritetaan suuri rikostutkinta, mutta onnettomuushypoteesia ei hylätä ennen teknisen tutkinnan suorittamista. Pidän sitä täysin järkevänä, Damberg sanoo.

"Hyppäsimme parvekkeelta"

Räjähdys oli talon asukkaiden mukaan erittäin voimakas. Joidenkin asuntojen ovet lensivät sisään paineaallon voimasta.

Evakuoituja on viety muun muassa läheiseen kirkkoon, jossa he ovat saaneet ruokaa ja muuta apua.

Yksi talon asukkaista, Jessica, kertoo Göteborgs-Postenille, että hän heräsi puoli viideltä paikallista aikaa voimakkaaseen pamaukseen. Hän aikoi mennä porraskäytävään, mutta se ei ollut mahdollista.

– Sen sijaan hyppäsimme parvekkeelta. Saimme apua naapurilta, joka otti meidät vastaan, hän kertoi lehden toimittajalle.

Räjähdyspaikan lähellä asuva Tone Ploman sanoo Dagens Nyheter -lehdelle, (siirryt toiseen palveluun) että hän heräsi pamaukseen, jota luuli paukkupommin ääneksi.

– Sitten ihmiset alkoivat kiljua hysteerisesti, että sinun täytyy mennä ulos. Naapurit paukuttivat ovia, hän kertoo.

Lars-Gunnar Wolmesjö puolestaan kertoo, että luuli pamauksen johtuneen kirjahyllyn romahtamisesta yläkerran asunnossa ennen kuin oivalsi, että kyse oli vakavammasta.

Wolmesjö kertoo Dagens Nyheterille, että hän meni ulos pihan kautta, koska porraskäytävässä oli niin paljon savua. Pihalla hän auttoi naapureita tulemaan parvekkeelta alas.

Päivitetty klo 15.56: Lisätty sisäministeri Dambergin kommentit lehdistötilaisuudesta.

Päivitetty klo 16.08: Lisätty pääministeri Löfvenin kommentit lehdistötilaisuudesta.

Päivitetty klo 19.02: Poliisi epäilee, että räjähteet on voinut asettaa talon ulkopuolelle yksi tai useampi henkilö.