1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. salaliittoteoriat

Marja Sannikka: Kuka tahansa voi upota salaliittoteorioihin

Meitä on helppo vedättää, kun etsimme syitä ja selityksiä maailman tapahtumille. Kaikki salaliittoteoriat eivät kuitenkaan ole harmittomia vaan voivat aiheuttaa meille uhkaa, sanoo Marja Sannikka videoblogissaan.

Meitä on helppo huijata
Meitä on helppo huijata

Salaliittoteorioita on valloillaan niin koronasta, 9/11-iskuista kuin Hillary Clintonin pyörittämästä pedofiiliringistä. Ne voivat kuulostaa järjenvastaisilta, mutta periaatteessa kuka tahansa meistä voi alkaa uskoa niihin.

Se, mitä me tiedämme maailmasta, on suurimmaksi osaksi muiden kertomaa. Jos luotto kertojiin, esimerkiksi mediaan, menee, ei ole mitään syytä alkaa epäillä kaikkea, mitä media kertoo, ja alkaa uskoa jopa päinvastaista.

Kaikista salaliittoteorioista ei ole haittaa, mutta joistain on. Katso videolta lisää siitä, mihin salaliittoteorioihin uskominen voi johtaa, ja tule alle kertomaan ajatuksesi. Onko sinulla kokemuksia siitä, että läheisesi on alkanut uskoa salaliittoteorioihin? Vai uskotko niihin itse? Olen mukana keskustelussa kello 21:een saakka.

Kirjoittaja on politiikasta ja yhteiskunnasta kiinnostunut toimittaja, jonka mielestä totuutta täytyy katsoa silmiin, jotta maailmaa voi muuttaa paremmaksi.

Lisää aiheesta Marja Sannikka -ohjelmassa Yle Areenassa perjantaina 1.10.2021 klo 18 ja TV1:llä klo 20.