1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rokotteet

Pohjois-Pohjanmaan rokotustahti on hidastunut – 80 prosentin rokotekattavuus on vielä lähes 50 000 rokotteen päässä

Ensimmäisen rokotusannoksen ottaneita on nyt 81,8 prosenttia yli 12-vuotiaista. Viime viikon luku oli 81,4 prosenttia. Alueellisen koordinaatioryhmän mukaan lukuja pitäisi saada korkeammalle erityisesti nuoremmissa ikäryhmissä.

80 prosentin rokotekattavuuteen on Pohjois-Pohjanmaalla vielä matkaa. Kuva: Alamy / All Over Press

Pohjois-Pohjanmaan terveysviranomaisia huolestuttaa rokotustahdin hidastuminen alueella.

Täyden rokotussarjan saaneita on Pohjois-Pohjanmaalla nyt 66 prosenttia alueen yli 12-vuotiaasta väestöstä, kun tavoiteltu rokotekattavuus on vähintään 80 prosenttia. Tästä ollaan tiistaina 28. syyskuuta saatujen tietojen mukaan noin 49 500 kakkosrokotteen päässä. Ensimmäisen rokotusannoksen ottaneita on nyt 81,8 prosenttia yli 12-vuotiaista. Viime viikon luku oli 81,4 prosenttia.

–Rokotuskattavuuden nostaminen on keskeinen keino epidemian hallitsemiseksi. Sen avulla pidämme yhteiskuntaa auki. Vaikka lukuja pitäisi saada korkeammalle erityisesti nuoremmissa ikäryhmissä, on myös yli 50-vuotiaiden rokotekattavuudessa vielä nostamisen varaa, toteaa alueellisen koordinaatioryhmän puheenjohtaja, OYSin vs. johtajaylilääkäri Terhi Nevala tiedotteessa.

Pohjois-Pohjanmaalla sairaalahoitoa vaatineista koronapotilaista 80 prosenttia on ollut täysin rokottamattomia. Kaikki tehohoitoa vaatineet potilaat ovat olleet rokottamattomia.

Maakunnan epidemiatilanteessa ei ole tapahtunut viime viikkoon verrattuna merkittäviä muutoksia. Tartuntamäärät ovat kääntyneet hienoiseen nousuun, mutta tartunnat eivät heijastu sairaalahoidon tarpeeseen ja tartuntojen lähteet ovat pääosin hyvin jäljitettävissä. Alueellinen koordinaatioryhmä totesi tiistaisessa kokouksessaan alueen olevan edelleen koronaepidemian perustasolla.

Alueella voimassa oleviin suosituksiin ei tehty muutoksia. Perustason suositukset esimerkiksi maskien käytöstä joukkoliikenteessä, koronatestiin hakeutuessa ja korkean riskin tapahtumissa ovat edelleen voimassa.

Lisäksi koordinaatioryhmä keskusteli alueellisesta etätyösuosituksesta.

– Valtakunnallinen etätyösuositus on voimassa lokakuun puoliväliin saakka. Myös me tarkastelemme etätyösuosituksen tarvetta lähiviikkojen aikana, eli pohjoispohjalaisillakin työpaikoilla on aika alkaa valmistautua epidemian jälkeisiin työn tekemisen tapoihin, Nevala kertoo.

Tästä voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.