1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. huutokauppa

Tanskalaiset teinipojat haastattelivat John Lennonia tämän hiusten pituudesta vuonna 1970 – kasetti huutokaupattiin nyt Kööpenhaminassa lähes 50 000 eurolla

John Lennonin ja Yoko Onon haastattelun sekä ennen julkaisemattoman kappaleen sisältänyt kasetti myytiin Kööpenhaminalaisessa huutokaupassa tiistaina. Kasetti on peräisin Lennonin ja Onon Tanskan-vierailulta 1969-1970, jolloin neljä teinipoikaa haastatteli näitä koululehteensä.

Tanskassa huutokaupattiin John Lennonin ennen kuulemattoman haastattelun sisältävä kasetti
Tanskassa huutokaupattiin John Lennonin ennen kuulemattoman haastattelun sisältävä kasetti

Tanskan pääkaupungissa Kööpenhaminassa huutokaupattiin John Lennonin ja Yoko Onon ennen julkaisemattoman kappaleen ja haastattelun sisältämä kasetti 370 000 Tanskan kruunulla, eli lähes 50 000 eurolla. Kasetti on peräisin Lennonin ja Onon Tanskan-vierailulta 1969–1970.

"Radio Peace" -nimisen kappaleen sisältävän kasetin nauhoittivat 5. tammikuuta 1970 neljä 16-vuotiasta tanskalaispoikaa, jotka olivat onnistuneet saamaan pariskunnalta haastattelun koululehteensä.

Tarjoukset nauhasta ja mukana myytävistä haastattelutapaamisessa otetuista valokuvista alkoivat 100 000 Tanskan kruunusta. Paketin arvoksi arvioitiin 200 000–300 000 Tanskan kruunua ennen huutokauppaa.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, kuka kasetin osti.

Keskustelunaiheena maailmanrauha

Lennon puhuu 33-minuuttia kestävän nauhoitteen aikana hänen ja Onon rauhankampanjasta, turhautumisestaan Beatlesin imagoon sekä hiustensa pituudesta.

Lisäksi pariskunta hyräilee kasetilla joululaulujen tahdissa tanssiessaan joulukuusen ympärillä. Lennon myös soittaa kitaraa ja laulaa "Give Peace a Chance" ja "Radio Peace" -kappaleita.

Lennon saapui Onon kanssa Pohjois-Tanskaan joulukuussa 1969 ja vietti yli kuukauden eristäytyneellä maatilalla, kasetin myynyt huutokauppa kertoo.

Kasetilla yksi pojista kysyy, kuinka he voisivat auttaa Lennonia ja Onoa näiden maailmanrauhatavoitteessa.

– Jos et keksi mitään ideoita itse, imitoi meitä. Istu vain alas ja ajattele: Mitä voisin tehdä paikallisesti? Lennon vastaa.