Hyppää sisältöön

Pohjois-Savossa toimiville marjatilayrittäjille sakot työaikakirjanpidon laiminlyönnistä

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi osakkaat työaikasuojelurikoksesta, sillä reilun parinkymmenen työntekijän työaikakirjanpitoa ei ollut pidetty oikein.

Mansikkatilalla työskenteli vuosittain 20-25 työntekijää. Kuvituskuva. Kuva: Ville Kinnunen / Yle

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut maatalousyhtymän osakkaina toimivat marjatilayrittäjät työaikasuojelurikoksesta sakkorangaistuksiin. Urakkapalkalla töitä tehneistä työntekijöistä ei ollut pidetty työaikakirjanpitoa vuosina 2018–2020.

Mansikkatilalla työskenteli vuosittain 20–25 työntekijää, pääasiassa ulkomaisia kausityöntekijöitä. Viljelytila toimi maatalousyhtymän nimissä ja aiemmin myös toisen yrittäjän toiminimellä.

Työsuojeluviranomaisen suorittamilla tarkastuskäynneillä toiminimellä ja yhtymällä ei ollut esittää lainkaan työaikalain mukaista työaikakirjanpitoa. Poimintakauden aikana kaikille työntekijöille oli maksettu palkkaa 40 viikkotyötunnin mukaisesti, vaikka todellisuudessa työntekijöiden tekemät työtunnit ovat vaihdelleet suuresti.

Käräjäoikeuden mukaan omistajat ovat laiminlyöneet kirjata työntekijöiden työtunnit ja niistä suoritetut korvaukset työaikalain mukaisesti. Näin ollen työntekijät eivät ole pystyneet jälkeenpäin todentamaan tekemiään tunteja, eivätkä he ole pystyneet arvioimaan luotettavasti palkkauksen oikeellisuutta.

Tarkastusten jälkeen työnantaja oli toimittanut työsuojeluviranomaiselle työaikakirjanpitoaineistoa, mutta tiedot olivat puutteellisia, koska muun muassa urakkapalkalla tehtyyn mansikanpoimintaan liittyvän työajan osalta kyseisiä aikoja ei ollut luettavissa.

Käräjäoikeus katsoi tuomiossaan, että maatalousyhtymän omistajat ovat ainakin törkeästä huolimattomuudesta menetelleet rangaistavaksi säädetyllä tavalla ja ovat siis syyllistyneet työaikasuojelurikokseen.

Maatalousyhtymän osakkaille tuomittiin maksettavaksi päiväsakkoja; toiselle 960 euroa ja toiselle 810 euroa. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Lisää Pohjois-Savon uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.