Kuljettajan vapauttava tuomio pysyy voimassa Raaseporin tasoristeysonnettomuudessa

Korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa sitä hakeneelle apulaisvaltakunnansyyttäjälle. Hovioikeuden vapauttava tuomio pysyy näin voimassa Raaseporin tasoristeysonnettomuudesta, jossa kuoli kolme varusmiestä.

Puolustusvoimien Masi-ajoneuvo törmäsi junaan Raaseporissa 26. lokakuuta 2017. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Raaseporin tasoristeysonnettomuuden käsittely ei jatku enää oikeudessa. Korkein oikeus ei ole myöntänyt valituslupaa sitä hakeneelle apulaisvaltakunnansyyttäjälle.

Sekä Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus että Helsingin hovioikeus ovat aikaisemmin todenneet Skogbyn tasoristeyksen rakenteen sellaiseksi, että kuorma-auton kuljettajana toiminut varusmies ei ole voinut huomata lähestyvää kiskobussia ajoissa.

Hovioikeuden mukaan kuljettajan näkyvyys oikealle takaviistoon risteysajossa oli olematon. Kiskobussin vasen etukulma törmäsi maastokuorma-autoon oikean takapyörän kohdalle. Kuva rekonstruktiosta onnettomuuspaikalla. Kuva: Otkes

Varusmiestä syytettiin liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, kolmesta kuolemantuottamuksesta ja palvelusrikoksesta.

Puolustusvoimien miehistönkuljetusauto ja henkilöjuna törmäsivät Skogbyn tasoristeyksessä Raaseporissa lokakuussa 2017. Onnettomuudessa kuoli kolme varusmiestä. Junassa kuolleen neljännen henkilön kuolema ei poliisin mukaan johtunut törmäyksestä.

Skogbyn tasoristeys poistettiin käytöstä pian onnettomuuden jälkeen Onnettomuustutkintakeskuksen vaatimuksesta.

Skogbyn tasoristeys kuvattuna onnettomuuden jälkeisenä päivänä 27.10.2017. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Varusmiesliitto on ottanut oikeusprosessin aikana voimakkaasti kantaa syytetyn varusmiehen puolesta. Puheenjohtaja Atte Grönroos on tyytyväinen korkeimman oikeuden päätökseen.

– Tämä ajojahti on ollut niin pitkä, että se on varmasti jättänyt syvät arvet tämän syytteessä olleen varusmiehen selkänahkaan. Nyt puolustusvoimissa on keskityttävä siihen, että vastaavaa ei enää tulevaisuudessa pääse tapahtumaan.

Juttua muokattu 30.9.2021 klo 14:29. Lisätty Grönroosin kommentti.

Lue myös: