Aster-hanke vaarassa kaatua – Essoten hallituksen puheenjohtaja pettyneenä: "Ihmettelen hyvin suuresti"

Uuden potilastietojärjestelmän hankinta on aiheuttanut paljon vastustusta. Essoten kuntayhtymähallituksen puheenjohtaja Arto Seppälä on pettynyt hankinnassa törmättyihin ongelmiin,

Potilasjärjestelmähankinnan tarkoituksena olisi ollut sujuvoittaa tietojenkävittelyä. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Potilastietojärjestelmä Asterin hankinta saattaa jäädä toteutumatta, koska Aster-hankinta on vastatuulessa Keski-Suomessa.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus totesi keskiviikkona 29. syyskuuta, ettei sairaanhoitopiirillä ole edellytyksiä siirtyä Aster-hankkeen toimitusvaiheeseen. Asiaa käsitellään vielä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin valtuustossa.

Tähän mennessä hankinta on maksanut kuntayhtymä Essotelle noin 3,4 miljoonaa euroa. Aikaa hankintaan on käytetty viisi vuotta. Mikäli hankinta peruuntuu, palataan uuden järjestelmän hankinnassa lähtöruutuun.

Essoten kuntayhtymähallituksen puheenjohtaja, SDP:n Arto Seppälä on hyvin pettynyt Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen ratkaisuun.

– Keski-Suomessa ei varmaan ole osattu arvioida tilannetta, minkä kielteinen päätös nyt tekee. Ihmettelen hyvin suuresti, ettei voitu tätä nyt hyväksyä, Seppälä sanoo.

Vastustusta on muuallakin. Siun Soten lääkärit ovat hakeneet oikaisua Siun soten tekemään hankintapäätökseen muun muassa järjestelmän huonon käytettävyyden takia. Seppäsen mukaan Aster-järjestelmän valmistelussa on ollut mukana 300 ammattilaista. Hankintapäätöksen jälkeen asiantuntijoiden määrää olisi tarkoitus lisätä, ja silloin järjestelmää olisi kehitetty vielä lisää. Tässä muun muassa lääkäreiden osallisuus olisi ollut suuremmassa roolissa.

– Kaupanhyllyllä ei tällaista järjestelmää ole. Tottakai on puutteita, eikä kaikkea ole järjestelmään vielä luotu. Nythän oli tarkoitus, että he olisivat lähteneet kehittämään järjestelmää paremmaksi.

Seppäsen mukaan hankinnan jälkeen oli tarkoitus purkaa satoja muita järjestelmiä ja keskittää tietojenkäsittely yhteen järjestelmään.

– Nyt joudumme päivittämään ohjelmat ja sekin maksaa. Eikä se palvele koko hyvinvointialuetta, että ollaan vuosia vanhoissa järjestelmissä.

Seppälä on myös huolissaan muiden alueiden tilanteista ja mahdollisesti menetettävistä työpaikoista.