Hyppää sisältöön

Mänttä-Vilppulan lentoalueelta katosi 250 miljoonan euron rahoittaja – kohuhanke jatkuu pienempänä

Kaupungin virkamiesjohtoon valaa uskoa se, että alueelle on jo virinnyt monenlaista ilmailutoimintaa. Sen pohjalta suunnitelman toivotaan pysyvän hengissä.

Lentokentän huomiokyltti
Mäntän taajamassa suunnitelmat lentokentän tienoon elävöittämisestä tuntuvat naurattavan, mutta ainakin yksi uskoo vielä hankkeeseen. Video: toimittaja Outi Parikka, kuvaaja ja leikkaaja Matias Väänänen / Yle

Pohjoisella Pirkanmaalla Mänttä-Vilppulassa elää edelleen toivonkipinä. Sassin alueelle rakennetaan vielä ainutlaatuinen ympäristö, jossa yhdistyvät lentämisen yritystoiminta, alan koulutus ja asuminen.

Merkkeinä sen toteutumisesta on toistaiseksi vain kunnostusta odottava pienkoneiden sorapeitteinen kiitorata, lentokoneasentajien melko uudet opetustilat ja pienkoneiden säilytys- ja huoltohallin perustukset. Harrastuslentäjien rakentamaan halliin nousee seinät syksyn aikana.

Harrastajalentäjien hallin pohjista näkyy uusin kehitys alueella. Kuva: Outi Parikka / Yle

Näihin kolmeen kaupunki perustaa nyt uskonsa, kun ulkomaalainen sijoittajataho vetäytyi 250 miljoonan euron hankkeesta. Hanke palaa alkuunsa eli pienempiin suunnitelmiin, joita oli jo olemassa ennen sijoittajaa. Siihen kuuluu esimerkiksi koteja, joiden pihasta pääsee suoraan oman lentoharrastuksen pariin.

Ovet ovat auki uusille bisnesideoille

Mänttä-Vilppulan elinkeinoyhtiöiden toimitusjohtaja Otto Huttunen uskoo hankkeeseen ja pitää ovet avoinna monille mahdollisuuksille, vaikka kaupunkilaiset usein suhtautuvat koko kuvioon epäillen.

– Kaupunki kaavoittaa, omistaa aluetta ja kehittää infraa. Bisnekset ovat yksityisiä asioita, joita kaupunki mahdollistaa. Tästä näkökulmasta, miksipä ei? Kyllä maailma on vapaa. Liiketalous voi toteuttaa mitä ihmeellisimpiä asioita, myös meillä Mänttä-Vilppulassa, Huttunen toteaa.

Mänttä-Vilppulan elinkeinoyhtiöiden toimitusjohtaja Otto Huttunen. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Huttunen seisoo edelleen Mänttä-Vilppulassa tehdyn työn takana, vaikka julkisuudessa suuria suunnitelmia on kummeksuttu. Hän ymmärtää ihmettelyn, mutta kokee, että julkisuus on ollut hyväksi hankkeelle.

– Tästä eteenpäin on mahdollisuus hakea kansainvälisiä toimijoita mukaan. En usko, että se lisää negatiivista julkisuutta. Itse tulkitsen julkisuuden olleen meille eduksi. Olemme kehittäneet Suomessa ainutlaatuisen konseptin.

Lentokoneasentajien koulutus on laajenemassa jo nyt

Mäntän keskustan kupeessa luonnonkauniilla paikalla sijaitsevan Sassin teollisuusalueen kehittäminen on ollut toiveiden tynnyri. Lähtöajatuksena on ollut, että lentoharrastajista saataisiin uusi turistivirta kaupunkiin.

Konkretiaa on sen sijaan jo nyt koulutuksessa. Lentokoneasentajia kouluttavan Saskyn Mäntän seudun koulutuskeskuksen rehtori Arto Pylvänäinen näkee, että ulkomaisen sijoittajatahon vetäytyminen ei vaikuta juurikaan koulutustoimintaan.

Pylvänäinen uskoo, että Suomen hävittäjäkauppa ja sähkökäyttöisten lentokoneiden yleistyminen vauhdittavat lentoalan koulutusta myös Mänttä-Vilppulassa. Hävittäjäkauppa tuonee Patrialle töitä, ja silloin myös osaavia asentajia tarvitaan.

– Sähkölentokoneiden osalta valmistaudumme siihen, että olisimme Suomessa ensimmäinen paikka, jossa voisi suorittaa pienten lentokoneiden mekaanikon lupakirjaan tarvittavan koulutuksen. Se on hyvä pohja.

Lentokoneita Sassin alueella koulutuskuntayhtymän hallissa. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Kaupunkilaisten ainainen puheenaihe

Mänttä-Vilppulassa asuville lentokentän alueen hanke on ollut jatkuva vitsien lähde, mutta myös ihmetyksen aihe.

Kuten Hanna Savolainen jutun pääkuvassa avautuvalla videolla sen sanoo:

– Miksi ihmiset, joilla on lentokoneita, haluaisivat suurin joukoin muuttaa Mänttään?

Mitä ajatuksia uutinen sinussa herätti? Keskustele aiheesta perjantaihin 1.10. klo 23.00 asti.

Lue lisää: