50 ihmistä kokoontui syömään makaronilaatikkoa pitkän tauon jälkeen: "Tämä on yksinäisyyden torjuntaa"

Monissa seurakunnissa käynnistellään koronatauon jälkeen kaikille avoimia yhteisen pöydän ruokailuja ja kahvihetkiä. Lounaiden tarkoituksena on tarjota hyvää, edullista kotiruokaa ja torjua yksinäisyyttä.

Diakoni Suvi Kervinen on iloinen siitä, että seurakunta voi taas tehdä konkreettisia tekoja yksinäisyyden vähentämiseksi. Kuva: Kirsi-Marja Lönnblad / Yle

Makaronilaatikon tuoksu valtaa Karhulan seurakuntatalon salin Kotkassa. Se on merkki siitä, että lounasta saa taas syödä porukalla kaksi kertaa viikossa.

Kotka-Kymin seurakunta aloitti taas arkiruokailujen järjestämisen noin 1,5 vuoden koronatauon jälkeen. Lounasta saa taas sekä torstaisin Karhulan seurakuntakeskukselta että perjantaisin Kotkan seurakuntakeskukselta.

Diakoni Suvi Kervisen mukaan ruokailut on tarkoitettu ihan kaikille.

Pääosin ruoasta voi maksaa kahta hintaa. Jos kokee olevansa vähävarainen, ruoasta voi maksaa 1,5 euroa. Muuten hinta on 5 euroa. Omatunto määrää maksettavan summan.

– Jos ei ole edes sitä 1,5 euroa taskussa, voi nykäistä työntekijän hihasta. Kyllä tänne pääsee syömään ilman rahaakin.

Arkiruokailu jouduttiin keskeyttämään monissa seurakunnissa koronarajoitusten vuoksi. Myös Kotkassa se loppui 1,5 vuodeksi, mutta ruokakassien ja ruoan jakamista on jatkettu koko ajan.

Myös diakoniavastaanottoon ollut avoinna normaalisti.

Yhteisiä ruokahetkiä on kaivattu

Noin 50 ihmistä on löytänyt tiensä makaronilaatikkolautasen äärelle puolen päivän aikaan.

"Ihan hyvää tämä on", syömisen lomasta kerrotaan. Kun ruoka on syöty, jää aikaa jutteluunkin. Moni ruokailemaan tullut kertoo, että seurakunnan lounas on paikka kohtaamiselle. Joko tavataan uusia ihmisiä tai vaihdetaan kuulumiset vanhojen tuttavien kanssa.

Karhulan seurakuntatalossa tarjoiltiin makaronilaatikkoa noin 50 ihmiselle. Toimittaja Kirsi Lönnbladin haastateltavina diakoni Suvi Kervinen ja ruokailemaan tulleet Marjatta, Päivi, Ipi ja Ilkka.

Marjatta on yksi seurakunnan lounaiden vakioruokailijoista. Hän kertoo laittavansa kotona niukan budjetin ruokaa, koska penniä on venytettävä ja ruoasta on säästettävä. Eläkeläisiä käy lounaalla paljon.

– En ole tavannut täällä eläkeläistä, joka ei olisi vähävarainen. Tämä on kirkon työmuotona yks parhaista, joka kerää miehiä. Missään muussa porukassa ei ole niin paljon miesväkeä kuin täällä. Kynnys on hyvin matala. Minusta se on tärkeä asia.

Suvi Kervinen kertoo, että ihmiset ovat olleet hurjan iloisia siitä, että vihdoin pääsee taas saman pöydän ääreen syömään ja vaihtamaan kuulumisia.

– Se ei ole vain ruoka. Tämä on yksinäisyyden torjuntaa. Se on kaiken kantava asia siellä taustalla.

Kervinen kertoo, että ruokailut toimivat pääosin vapaaehtoisten voimin. Vapaaehtoiset hoitavat esimerkiksi ruoan esillepanon ja siivouksen. Lounaan valmistaa seurakunnan emäntä henkilökuntansa kanssa.

Lisäksi toiminnassa on mukana muutama seurakunnan viranhaltija.

Iltaruokaakin saa kerran viikossa

Lounaiden lisäksi keskiviikkoisin järjestetään Meijän keittiö -iltaruokailu Langinkosken kirkolla. Kervinen kertoo, että idea iltaruokailusta tuli silloin, kun henkilökunta pohti hyviä syitä lähteä iltaisin kirkolle.

– Kerran viikossa pääsee syömään hyvää ruokaa eikä tarvitse edes tiskata! Lisäksi lapsille on omaa kerhotoimintaa ruokailun yhteydessä.

Iltaruokailussa käy kirjavaa sakkia.

– On opiskelijoita, eläkeläisiä, sinkkuja, pariskuntia... Jopa 10–11-vuotiaita poikia tulee porukalla iltaisin syömään. Voimme helpottaa ihmisten arkea konkreettisilla tavoilla.