Harry Granö näki vessapaperissa verta eikä mennyt heti lääkäriin – iloitsee siitä, että jatkossa suolistosyövät löytyvät nopeammin: "Se jättää henkisen jäljen"

Suolistosyövän joukkotarkastukset alkavat ensi vuonna koko maassa. Suolistosyöpiin sairastuu vuodessa lähes 3300 ihmistä. Seulonnan päätavoitteena on vähentää suolistosyövästä aiheutuvaa kuolleisuutta, mutta myös ehkäistä syöpää.

Harry Granö pyöräilemässä Lappeenrannan Linnoituksessa.
Harry Granö kertoo, kuinka sai diagnoosin paksusuolensyövästä ja parani sairaudesta.

Penkillä istuu terve mies. 67-vuotiaan Harry Granön kymmenen vuotta sitten todettu suolistosyöpä on historiaa, ja kontrollitarkastuksetkin ovat ohi.

Lappeenrantalainen Granö elää aktiivista elämää, liikkuu paljon ja käy konserteissa. Kuitenkin ajatus syövän uusimisesta nousee aika ajoin pintaan.

– Jättäähän se henkisen jäljen. Joka kerta, kun jostain nipistää tai puristaa, tulee ajatelleeksi että tuleeko se takaisin.

Granö iloitsee siitä, että suolistosyövän seulonta käynnistyy ensi vuonna koko maassa. Sen myötä moni syöpä löytyy nykyistä nopeammin – jopa ennen oireiden alkamista.

Harry Granö elää omien sanojensa mukaan jatkoajalla nauttien joka päivästä. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Oireet alkoivat keväällä 2010. Vessakäynnin yhteydessä hän huomasi, että vessapaperissa on verta.

– Tyypillisenä suomalaisena miehenä ajattelin, että mitä tätä miettimään, että vähän suolisto oireilee ja sillä siisti. Oireet katosivat enkä miettinyt sitä sen enempää, muistelee Harry Granö.

Alkusyksystä vessapaperissa näkyi jälleen verta, minkä jälkeen hän hakeutui työterveyslääkärin luo. Työterveyslääkäri kehotti seuraamaan tilannetta ja epäili syyksi stressiä sekä liiallista kahvin juontia.

– Epävarma oloni jatkui ja päätin varata ajan erikoislääkärille. Kuultuaan tilanteeni hän määräsi minut heti seuraavaksi aamuksi lisätutkimuksiin sairaalaan.

Tutkimuksissa selvisi, että paksusuolessa oli syöpäkasvain. Tieto ei tullut täytenä yllätyksenä, sillä Harry Granön molemmat vanhemmat olivat kuolleet syöpään.

Ensi vuonna alkavaan suolistosyövän joukkoseulontaan Harri Granö kehottaa kutsun saavia osallistumaan. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

– Muistan, kun tulin ulos vastaanottohuoneesta ja kävelin täysin lamaantuneena sairaalan kanttiiniin ostamaan kupin kahvia. Parkkipaikalla autossa päätin, etten kerro tätä ainakaan lapsilleni.

Parin päivän päästä Granö tapasi syöpäosaston lääkärin. Tapaaminen auttoi häntä diagnoosin sulattelussa.

Harry Granö kertoo miten selvisi suolistosyövästä. Toimittajana Sirkka Haverinen.

– Lääkäri kertoi, miten hoitopolkuni etenee. Ennen kaikkea hänellä oli aikaa vastata minun lukuisiin kysymyksiini.

Suolistosyövän seulonta tehdään kotona

Suolistosyöpä on maamme toiseksi yleisin syöpä. Vuonna 2019 suolistosyöpiin sairastui yli 3600 ihmistä ja siihen kuoli lähes 1400 ihmistä.

Suolistosyövän seulonta käynnistyy koko maassa ensi vuonna. Maksuton seulonta koskee ensimmäisenä vuonna 60–68-vuotiaita. Vähitellen seulonta laajenee ikäryhmittäin niin, että ohjelma ulottuu kaikkiin 56–74-vuotiaisiin vuodesta 2031 alkaen.

Seulontaan kutsutaan kahden vuoden välein aina niinä vuosina, kun kutsuttava täyttää parillisia vuosia. Hän saa kotiin kirjeen, jossa on kutsu seulontaan, testi, tietoa seulonnasta ja ohjeet näytteenottoon. Ulostenäyte otetaan wc-käynnin yhteydessä itse ja postitetaan laboratorioon tutkittavaksi.

Harry Granö näyttää kylkeä, johon tehtiin väliaikainen avanne leikkauksen jälkeen. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Seulontatestin tulos tulee kotiin postitse. Positiivisen tuloksen saanut sopii jatkotutkimuksen järjestämisestä oman kuntansa seulontahoitajan kanssa. Jatkotutkimus on useimmiten paksusuolen tähystys eli kolonoskopia.

Suolistosyövän seulonnalla pyritään löytämään kasvaimet nimenomaan esiaste- ja varhaisvaiheessa, jolloin hoitaminen on huomattavasti helpompaa, tehokkaampaa ja edullisempaa. Seulonnan päätavoitteena on vähentää suolistosyövästä aiheutuvaa kuolleisuutta, mutta myös ehkäistä syöpää.

Arvion mukaan joukkotarkastuksen avulla suolistosyöpien kuolleisuus vähenisi vuosittain 170 tapauksella.

Terve mies

Harry Granö sai tammikuussa 2011 ensin yli kaksikymmentä kertaa sädehoitoa ja sen perään hänet leikattiin.

– Minulta poistettiin noin kahdeksan senttimetriä paksusuolta. Leikkauksen yhteydessä minulle laitettiin tilapäinen avanne kylkeen, jotta paksusuoli saisi parantua rauhassa.

Tilapäinen avanne poistettiin neljän kuukauden kuluttua toukokuussa.

Syöpä saatiin poistettua ja Harry Granö kävi viiden vuoden ajan kontrollitutkimuksissa kahdesti vuodessa. Sen jälkeen hän sai terveen paperit.

Granö on yrittänyt unohtaa suolistosyöpänsä ja nauttia hetkestä. Hän osallistuu vapaaehtoistyöhön muun muassa paikallisessa Saimaan syöpäyhdistyksessä.

Hän odottaa innolla suolistosyövän joukkotarkastuksia.

Harry Granö iloitsee siitä, että hän hakeutui tutkimuksiin ajoissa. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Seulonta on tehty helpoksi, kun sen saa tehdä kotona. Hän kehottaa kaikkia kutsun saavia käyttämään seulontamahdollisuuden hyväkseen.

– Testin saa tehdä rauhassa kotona silloin, kun se itselle parhaiten sopii. Tuon helpommaksi testaamista ei enää voi tehdä. Älkää ihmeessä jättäkö sitä tilaisuutta käyttämättä.

Saimaan Syöpäyhdistyksen toiminnanjohtaja Niina Turunen kannustaa myös syöpäsairaan läheisiä hakemaan apua. Toimittajana Sirkka Haverinen