Hyppää sisältöön

Etelä-Pohjanmaa selviytyi voittajana EU-rahanjaossa – energiaturpeen tuotannon alasajon tukia tulossa yli 30 miljoonaa

Etelä-Pohjanmaan erityispiirteet huomioitiin vihdoin ja maakunnan rahoitusosuus nousee miljoonilla euroilla. Uusi JTF-rahasto tuo turvetuotannosta luopumiseen helpotusta.

Kasa energiaturvetta jalasjärveläisellä tuotantoalueella. Energiaturpeen alasajo on ajanut jo nyt monet turvetuottajat ahtaalle, eikä turve ole käynyt kaupaksi. Kuva: Elina Niemistö / Yle

Etelä-Pohjanmaa nousi selväksi voittajaksi seuraavan ohjelmakauden EU-rahanjaossa. Etelä-Pohjanmaalle kohdennetaan alue- ja rakennepolitiikan rahoitusosuutta kolme kertaa edelliskautta enemmän.

Valtioneuvosto on tehnyt tänään päätöksen alueellisesta rahanjaosta. Etelä-Pohjanmaan osuus EAKR-, ESR- ja JTF -rahastoista on yhteensä on 79,2 miljoonaa euroa. Edelliskaudella osuus oli runsaat 21 miljoonaa euroa.

Asukasta kohden Etelä-Pohjanmaan osuus oli 15 euroa viime kaudella, nyt määrä nousi 58,5 euroon per asukas.

Aluekehitysjohtaja Heli Seppelvirta Etelä-Pohjanmaan liitosta sanoo, että kyse on merkittävästä osuudesta.

– Mutta se on ihan oikeutettua, sillä meitä on kuritettu edellisillä kausilla, sanoo Seppelvirta.

Vaikea valmistelu – hyvä lopputulos

Maakunnallisten rahojen jako on kansallisesti omissa käsissä. Seppelvirta kertoo, että valmisteluvaihe oli vaikea. Maakuntajohtajat eivät päässeet jakoneuvotteluissa sopuun, vaikka olivat kahden vuoden ajan neuvotelleet aluekehitysrahojen jaosta. Yhteensä jaossa oli 1,5 miljardia euroa maakuntien kesken.

Etelä-Pohjanmaalla koetaan, että rahanjaossa on jääty jalkoihin, vaikka monet aluetaloudelliset indikaattorit viittaavat siihen, että kehittämisrahaa tarvitaan myös Etelä-Pohjanmaalla.

Nyt lopputulokseen voidaan olla tyytyväisiä.

– Etelä-Pohjanmaa saa merkittävät resurssit alueensa kehittämiseen, sanoo myös maakuntajohtaja Asko Peltola.

Käytännössä rahoitusta suunnataan muun muassa aluetalouden piristämiseen, pk-yritysten kasvuun ja uudistamiseen, osaamisen lisäämiseen, työllisyystoimiin sekä vähähiilisen ja digitaalisen yhteiskunnan rakentamiseen.

Turverahaa yli 30 miljoonaa

Merkittävää roolia näyttelee uusi oikeudenmukaisen siirtymän JTF-rahasto, jonka varat kohdennetaan energiaturpeen alasajon haittavaikutusten minimoimiseen.

Sen kautta Etelä-Pohjanmaalle ohjataan yli 30 miljoonaa euroa, sillä maakunnassa on paljon turvemaita ja turvetuotantoon liittyvää yrittäjyyttä.

Maakunnat valmistelevat itse alueelliset suunnitelmat, mihin rahaa lopulta kohdennetaan.

– Niillä ei kompensoida koneita ja laitteita, mutta esimerkiksi yritystoiminnan vahvistamiseen ja uudistamiseen ja uudelleen suuntaamiseen, toteaa Seppelvirta.

Rahanjako tulee toteutumaan yritystukien tai hankkeiden kautta. EAKR ja ESR -rahastojen haku alkaa jo marraskuun alussa Ely-keskusten ja maakuntaliittojen kautta, mutta JTF-rahaston aikataulu on vielä auki. Alueelliset suunnitelmat hyväksytetään komissiolla ja sen jälkeen ministeriö vahvistaa hakuaikataulun.