EU:n aluetukien taso säilyy Lapissa, kun menetykset kompensoidaan määräaikaisella rahastolla: "Torjuntavoitto", kuvailee Lapin maakuntajohtaja

Lappi menettää ESR- ja EAKR-rahoitusta, mutta saa tukea oikeudenmukaisen siirtymän rahastolta.

Lapin maakuntajohtaja Mika Riipi luonnehtii EU:n aluetukien jaosta tehtyä päätöstä torjuntavoitoksi. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on linjannut EU:n alue- ja rakennepolitiikan rahoituksen alueellisesta jaosta.

– Päätös turvaa Itä- ja Pohjois-Suomen rahoituksen tason. Myös Etelä- ja Länsi-Suomessa on kuitenkin tukea tarvitsevia alueita ja päätös tasapainottaa hieman maan sisäistä rahoituksen jakaumaa, elinkeinoministeri Mika Lintilä kommentoi tiedotteessa nyt tehtyä päätöstä.

Etelä- ja Länsi-Suomi ovat vaatineet itselleen nykyistä suurempaa osuutta aluetuista.

Lapin maakuntajohtaja Mika Riipin mukaan Etelä- ja Länsi-Suomen potti kasvaa vajaat 200 miljoona euroa vanhaan jakoon verrattuna.

Lappi sai torjuntavoiton

Maakuntajohtaja Mika Riipi luonnehtii jakopäätöstä torjuntavoitoksi.

– On oltava tyytyväinen siihen, että Lapissa pysytään nykyisen ohjelmakauden tasolla, hän sanoo.

Riipin mukaan Lappi menettää EU:n sosiaali- ja aluekehitysrahoitusta (ESR ja EAKR) vajaat 50 miljoonaa euroa vanhan jaon mukaan laskettuna.

– Menetys kuitenkin kompensoidaan määräaikaisella oikeudenmukaisen siirtymän rahastolla, hän toteaa.

Oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) tuet on Suomessa sidottu turpeen käytöstä luopumiseen, mistä aiheutuu jonkin verran epävarmuutta tässä vaiheessa.

– Kuinka vastaavasti JTF-rahaa voidaan käyttää verrattuna aluekehitysrahoitukseen? Se ratkeaa vastaa Suomen ja komission välisissä neuvotteluissa. Myönteistä on, että työ- ja elinkeinoministeriö tahtoo, että sitä voidaan käyttää vapaasti korvaaviin elinkeinoihin ja koulutukseen, Riipi sanoo.

Riipi kertoo, että Lappi saa ESR-, EAKR- ja JTF-rahoitusta yhteensä noin 183 miljoonaa euroa.

Seuraavasta rahanjaosta aletaan hakea sopua jo tänä syksynä

Elinkeinoministeri Mika Lintilä nimittää lokakuussa Alueiden suunta -työryhmän, jonka tehtävänä on valmistella perusteet tulevasta rahanjaosta alueiden välillä.

– Yhteisesti hyväksytyn aluekehityskuvan ja aluekehityserojen tasaamisen tavoitteiden puute on vaikeuttanut yhteisen tahtotilan löytämistä. Toivon työryhmän etsivän tähän tilanteeseen nykyistä kestävämpää ratkaisua, elinkeinoministeri Lintilä sanoo tiedotteessa.

Riipi pitää hyvänä, että asiaan tartutaan jo nyt.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.