Hirvijahti alkaa Kainuussa huomenna toden teolla – autoilijoiden on syytä olla valppaana

Syyskuun ajan hirveä on saanut metsästää paikoin pellolta vahtimalla, mutta varsinainen kausi pääsee alkamaan nyt viikkoa normaalia aikaisemmin.

Hirvikolareiden määrä on vähentynyt viime vuosina. Yhtenä syynä on se, että hirvikantaa on pidetty kurissa metsästyksellä. Kuva: Yle/Siv Wester

Hirvijahti alkaa Kainuussa huomenna lauantaina. Syyskuun ajan hirveä on saanut metsästää paikoin pellolta vahtimalla, mutta varsinainen kausi pääsee alkamaan nyt viikkoa normaalia aikaisemmin.

Tämä johtuu siitä, että useana syksynä talvi on tullut varhain ja runsaslumisena, mikä on vaikeuttanut hirven pyyntiä ja vaarantanut hirvikannan hoitoa.

Kainuuseen myönnettiin tälle metsästyskaudelle 1 895 hirven pyyntilupaa, mikä on vajaa viidennes edellisvuotta vähemmän. Yhdellä luvalla voi kaataa aikuisen hirven tai kaksi vasaa. Riistakeskus arvioi, että kokonaissaalis nousee 2 300 hirveen.

Jahti saa sarvipäät liikkeelle

Autoilijoiden on nyt syytä olla maanteillä erityisen valppaana, sillä hirvijahti saa sarvipäät liikkeelle. Myös hirvien kiima-aika ja talvimuutto lisäävät kolaririskiä.

Omilla valinnoilla voi vaikuttaa siihen, kuinka todennäköistä on joutua onnettomuuteen. Autoilijan on tärkeä vähentää ajonopeutta, lisätä tarkkaavaisuutta entisestään ja huolehtia siitä, että auton valot ovat kunnossa.

Liikenneturvan mukaan hirvikolareiden määrä on vähentynyt selvästi muutaman viime vuoden aikana Kainuussa. Yhtenä syynä tähän on se, että hirvikantaa on pidetty kurissa metsästyksellä.

Hirven metsästys jatkuu 15. tammikuuta saakka.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.