Metsästysrautaan loukkaantunut karhuemo pentuineen nähty elossa Enossa – uusi lopetusmääräys annettu, voimassa kuun lopulle

Pohjois-Karjalan Enossa loukkaantuneena liikkuva emokarhu on havaittu maastossa. Karhulla on käpälässään pienpetorauta ja eläintä seuraa neljä pentua. Karhun lopetusmääräystä on jatkettu kuun lopulle.

Loukkaantunut emokarhu pentuineen tallentui riistakameran kuvaan Enossa heinäkuussa. Kuva: Itä-Suomen poliisi

Pohjois-Karjalan Enossa loukkaantuneena liikkuvasta karhuemosta on tehty ensimmäinen havainto lähes kolmeen kuukauteen. Itä-Suomen poliisin mukaan karhu havaittiin neljän pentunsa kanssa Sarvingin alueella viime lauantaina.

Karhulla on vasemmassa etujalassaan pienpetojen metsästykseen tarkoitettu metsästysrauta. Rauta on roikkunut emon käpälässä ainakin heinäkuun alusta, jolloin karhuperheestä tallentui kuva yksityishenkilön metsästyskameraan. Tämän jälkeen karhua tai sen pentuja ei oltu nähty ennen viime viikkoa.

Emokarhulla on Itä-Suomen poliisin asettama lopetusmääräys, joka on voimassa lokakuun 24. päivään saakka. Katkolla ollutta lopetusmääräystä päätettiin jatkaa syyskuussa.

Karhun ja sen pentujen kohtalo on kerännyt runsaasti valtakunnallista huomiota. Tuhannet eläinten ystävät ympäri Suomen ovat katsoneet, ettei ihmisen asettamaan ansaan loukkaantunutta karhua tulisi lopettaa – varsinkaan, koska sillä on pieniä pentuja. Asiaan on ottanut kantaa muun muassa Tasavallan presidentin puoliso, rouva Jenni Haukio (siirryt toiseen palveluun).

Viranomaiset yrittivät pyydystää loukkaantunutta karhua heinäkuussa kahden viikon ajan, tuloksetta.

Itä-Suomessa on lyhyen ajan sisään havaittu kolme pienpetorautoihin loukkaantunutta karhua. Enon karhuemo on ainoa, jota ei toistaiseksi ole onnistuttu lopettamaan.

Lue myös: