Osa ihmisistä heittää saamaansa ruoka-apua pois – mistä ruoan hylkääminen jakelupaikkojen lähistölle johtuu?

Isoissa kaupungeissa on huomattu, että ruoka-avun tuotteita heitetään pois. Tutustuimme ruoka-apukassin sisältöön Nauha ry:n ruokajakelussa Tampereella ja kysyimme, miten ruoan hävikkiin menoa voi ehkäistä.

Ruoanjakopisteen kyltti
Tältä näyttää ruokakassin sisältö. Myös erikoisruokavaliot on huomioitu hävikin torjumiseksi. Video: toimittaja Kai Pohjanen, kuvaaja Matias Väänänen, leikkaaja Mari Siltanen / Yle

Nauha ry:n toimipaikassa Tampereen Kaukajärvellä valmistauduttiin perjantaina jakamaan 180 ruokakassia. Vertais- ja vapaaehtoistoiminnan päällikkö Hanni Nurmi esitteli kassin sisältöä Ylen striimissä.

– Täällä on lihatuote, einestä, yksi maitotuote, mandariineja, makaronipussi ja leipää.

Usein kassista löytyy myös jotain herkkua. Esimerkiksi pulla tai pipareita.

Kaikki ruoka-avun tuotteet eivät päädy käyttöön. Yleen yhteyttä ottanut ihminen kertoo nähneensä ruoka-apukasseja hylättyinä eri puolilla Tamperetta. Kasseja on jätetty hänen mukaansa eri puolille kaupungin keskustaa.

Hanni Nurmi pakkasi perjantaina ruokakasseja Nauha ry:n toimipisteessä Kaukajärvellä. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Nurmi pitää mahdollisena, että myös osa Nauha ry:n jakamasta ruoasta päätyy roskiin.

– Todennäköisesti näin tapahtuu. Mehän emme voi tietää, mistä ihminen tykkää. Pääsääntöisesti olemme törmänneet kiitollisuuteen.

Nauha ry:sta ruokakassin saa tekemällä tilauksen ennakkoon. Tuotteet tulevat Tampereen seurakuntien ruokapankista ja muutamista kaupoista.

Pitkään säilyviä tuotteita koitetaan jakaa eri jakelukerroille niin, etteivät asiakkaiden kaapit täyty esimerkiksi makaronista. Hävikkiä vähentää myös se, että yhdistys tekee omat kassit kasvissyöjille ja gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Osa kasseista ei sisällä sian lihaa.

Helsingissä tuotteita hylätty pysäkeille

Ruoka-avun pois heittäminen on tuttua myös muualla Suomessa. Helsingissä toimivan Hurstin Apu ry:n toiminnanjohtaja Sini Hursti-Lindholm kertoo, että tuotteita on löytynyt jakelupaikan ympäristöstä.

– Kokonaisia ruokakasseja ei ole löytynyt, mutta yksittäisiä tuotteita kylläkin. Niitä on ratikkapysäkkien penkeillä. Eräs opiskelija käy keräämässä niitä ja jakaa ihmisille.

Hursti-Lindholmin mukaan tuotteet ovat olleet etupäässä kasviksia, esimerkiksi perunapusseja.

– Minusta se on kurjaa, koska on ihmisiä, jotka ottaisivat mielellään sen tuotteen. Se on inhottavaa myös vapaaehtoisia työntekijöitämme kohtaan, jotka tekevät kovaa työtä.

Hurstin Apu jakaa koronatilanteen vuoksi valmiiksi pakattuja ruokakasseja. Joskus asiakkaat vaihtavat tuotteita paikan päällä. Esimerkiksi kasvisyöjät antavat pois lihatuotteita.

Nauha ry:n vapaaehtoistyöntekijä Juha Tervi oli perjantaina pakkaamassa ruokakasseja. Tervi on itsekin ollut ruoka-avun asiakas: "Tiedän kokemuksesta, että hyvää ruokaa tulee ja se auttaa ihmisiä". Kuva: Matias Väänänen / Yle

"Köyhän pitää saada valita"

Helsingissä toimivasta Myllypuron elintarvikeapu ry:stä kerrotaan, että ruoan pois heittäminen ei ole heillä ongelmana. Syynä on se, että asiakkaat saavat valita ruokakasseihin tulevat tuotteet itse.

– Emme tee valmiita kasseja, koska ihmisen pitää nähdä, mitä saa. Myös köyhän ihmisen pitää saada valita, sanoo toiminnanjohtaja Sinikka Backman.

Myllypurossa on myös käytössä konsti, joka auttaa vähentämään hävikkiä. Ulko-oven vieressä on laatikoita, johon voi jättää tuotteen, jos tulee katumapäälle. Toinen kävijä voi halutessaan ottaa tuotteen mukaansa.

Tampereella toimivan Nauha ry:n ruokakasseihin yritetään joka kerta saada vihanneksia ja hedelmiä. Tällä kertaa jaettavaksi tuli mandariineja. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Leipää piisaa

Myös Suomen Punaisen Ristin Lapin piiristä kerrotaan, että ruoka-avun pois heittäminen on tuttu ilmiö. SPR:llä on Lapissa seitsemän osastoa, jotka jakavat ruoka-apua. Tuotteiden pois heittäminen ei ehkä ole yhtä yleistä kuin etelän isoissa kaupungeissa, arvioi hanketyöntekijä Riina Tikkanen.

– Kyllä sitä ajoittain esiintyy, mutta se ei ole jatkuva ongelma. Koronan vuoksi meillä on käytössä valmiiksi pakatut kassit.

Tikkasen mukaan leipää on tarjolla runsaasti, sillä leipomot antavat sitä avokätisesti.

– Leivällä ei täytetä ruokakasseja. Leivät laitetaan erillisiin muovikasseihin, ja niitä saa ottaa useammankin.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta 2.10. kello 23.00 asti.

Katso koko haastattelu ruoanjakelupisteeltä:

Kysymme, mitä ruokajonosta saatava kassi tavallisesti sisältää ja onko se ihmisille hyödyllinen. Toimittaja: Kai Pohjanen, kuvaaja: Matias Väänänen

Lue myös: