Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri väläyttää yt-neuvotteluja lääkkeeksi taloustilanteeseen – pääluottamusmies: "Saattaa olla viimeinen niitti"

Sairaanhoitopiirin talous sakkaa ja säästöjä haetaan henkilöstökuluista. Pääluottamusmies uskoo, että mahdolliset lomautukset saattavat karkottaa työntekijät etsimään uutta työpaikkaa.

Yhtymähallituksen puheenjohtaja Sari Rautio kommentoi, että henkilökunta on sairaanhoitopiirin kulmakivi ja voimavara. Samaan aikaan piirissä suunnitellaan mahdollisia lomautuksia. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri harkitsee lomautuksia säästötoimina. Tiistaina kokoontuvalle sairaanhoitopiirin hallitukselle aiotaan esittää yt-neuvotteluiden käynnistämistä.

Sairaanhoitopiiri valmistelee juuri ensi vuoden talousarviota ja alijäämää on arvioitu muodostuvan tänä vuonna yli seitsemän miljoonaa. Näin kertoo henkilöstöjohtaja Petri Alaluusua tälle päivälle päivätyssä viestissä talousarvion valmistelutilanteesta ja yt-neuvottelujen mahdollisesta aloittamisesta. Yle on nähnyt henkilökunnalle suunnatun, sisäisessä intraverkossa julkaistun viestin.

Piirin toimintaa rahoitetaan muun muassa kuntien maksamilla varoilla, joihin piirin hallituksen antamassa valmisteluraamissa on sisällytetty kolmen prosentin kasvu eli euroissa noin 6,2 miljoonaa.

Ulkopuolisten sairaaloiden käyttö on kuitenkin tänä vuonna kasvanut selvästi ja toteutuma-arvio 50 miljoonaa euroa ylittää selvästi tälle vuodelle varatun summan 42 miljoonaa euroa. Ensi vuonnakin ulkopuolisia sairaaloita käytetään vähintään 49,7 miljoonalla ja pahimman ennusteen mukaan 53,6 miljoonalla eurolla.

Jos kuntamaksuja voisi nostaa neljällä prosentilla ensi vuodeksi, kulut ylittyisivät silti 5,8–9,7 miljoonalla eurolla.

Kulupainetta tuovat myös työaikalain muutokset, jota vaikuttavat lääkärityön järjestelyihin ensihoidossa ja päivystyksessä. Tämä tarkoittaa arviolta 21 lääkärin viran lisäystarvetta ensi vuonna, minkä talousvaikutukset ovat noin 250 000 euroa.

Tehy ei hyväksy lomautuksia

Tehyn Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin ammattiosasto 303 ei lomautuksia hyväksy. Yle on nähnyt pääluottamusmies Piritta Järvisen eilisen kirjeen ammattiosaston jäsenille.

– Pandemian jälkiseuraukset ovat vielä hoidettavana, henkilöstön jaksaminen on heikoissa kantimissa, potilaspaikkoja on jo suljettuna henkilöstöpulan vuoksi eikä uusiin työsuhteisiin – etenkään sijaisuuksiin – ole riittävästi hakijoita, hän kirjoittaa.

Pääluottamusmies Piritta Järvinen ei hyväksy mahdollisia lomautuksia. Arkistokuva. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Kirjeen mukaan tähän kohtaan lomautus edes puheissa "saattaa olla se viimeinen niitti meidän jo kaikkensa antaneelle henkilöstölle ja työ muualla alkaa kuulostaa houkuttelevammalta." Ylen haastattelussa Järvinen valottaa, että henkilökunta on ottanut uutisen tyrmistyneenä vastaan.

– Se on henkilöstölle isku vasten kasvoja kaiken koronan jälkeen ja valtakunnallisen hoitajapulan jälkeen, mikä on meilläkin realisoitunut täällä.

Järvisen mukaan säästöt tulee hakea muualta kuin henkilöstön selkänahasta. Toista säästökohdetta hänelläkään ei ole antaa, ulkopuolisten ostojen karsinnan ja oman toiminnan tehostamisen lisäksi. Ammattiosasto sanoo vaikuttavansa parhaansa mukaan päättäjiin, jotta nämä luopuisivat lomautussuunnitelmista.

Yhtymähallituksen puheenjohtaja: "Ongelma, johon ei ole yhtä ratkaisua"

– Virkamiesjohto on nyt tehnyt paljon laskelmia ja pohtinut vaikeaa taloustilannetta. Tällä hetkellä virkamiesten esitysten pohjalla on kaikki mahdolliset keinot, myös yt-neuvotteluihin liittyvät asiat, sanoo sairaanhoitopiirin kuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja Sari Rautio.

– Tämä on viheliäinen ongelma, johon ei ole yhtä ratkaisua. Kaikki ratkaisut on otettava tässä vaiheessa käsittelyyn.

Rautio arvelee, että jonkinlaiset yt-neuvottelut sairaanhoitopiirissä käydään, mutta lopputulosta yhtymähallituksen puheenjohtaja ei lähde tässä vaiheessa arvioimaan. Rautio muistuttaa, että yhdessä henkilökunnan avulla pitää ratkaista monta asiaa, sillä henkilökunta on sairaanhoitopiirin "kulmakivi ja voimavara".

Rautio perää vaikeassa taloustilanteessa myös omistajakuntien ja sairaanhoitopiirin kykyä yhdessä ratkaista tilanne ilman vastakkainasettelua.

Mahdolliset lomautukset toteutuisivat vasta ensi vuonna, mutta yt-neuvottelut pitää ehtiä käydä ennen kuin hallitus antaa talousarvioehdotuksen valtuustolle 23. marraskuuta. Kirjallinen neuvotteluesitys voidaan toimittaa vasta hallituksen päätöksen jälkeen. Neuvottelut voidaan aloittaa 11. lokakuuta ja päättää 25. lokakuuta, nämä neuvottelupäivät ovat tosin vielä harkinnassa.

Asiasta kirjoitti ensimmäisenä Hämeen Sanomat (siirryt toiseen palveluun).