Hyppää sisältöön

Veitsiluodon tehtaan sulkeminen on prosessitekniikan koulutukselle kova, muttei lopullinen isku

Prosessinhoitajia Meri-Lapissa työllistävät edelleen suuret tehtaat, mutta työura voi löytyä myös esimerkiksi liimapuupalkkien tai oluen valmistuksesta.

Kaksi Kemin Ammattiopisto Lappian prosessitekniikan oppilasta kertoo mietteitä tulevaisuuden työmahdollisuuksista
Kaksi Kemin Ammattiopisto Lappian prosessitekniikan oppilasta kertoo mietteitä tulevaisuuden työmahdollisuuksista

Yksi tärkeimmistä prosessitekniikan opiskelijoiden työllistäjistä ja työharjoittelupaikoista Kemissä katosi lopullisesti syyskuun lopulla, kun tuotanto Stora Enson Veitsiluodon tehtailla päättyi. Tehtaan lopettaminen oli kova isku koko seutukunnalle, niin myös paikallisen ammattiopisto Lappian prosessitekniikan koulutukselle.

Lopullinen isku se ei alan koulutukselle kuitenkaan ole. Ei, vaikka Lappiassa prosessitekniikan opetus syntyi vastaamaan erityisesti paperiteollisuuden tarpeisiin.

– Olemme kehittäneet opintojen sisältöjä paikallisten tarpeiden mukaan ja nykyisin metallijalostus on erittäin merkittävä suuntautumisvaihtoehto, sanoo osaamispalvelujohtaja Antti Päivärinta, jonka vastuulla Lappiassa on tekninen ja luontoala.

Hän muistuttaa, että myös paperin, kartongin ja sellun tuotantoprosessit hallitseville ihmisille on kysyntää Metsä Groupin Kemin tehtailla.

– Tuotteiden valmistaminen kietoutuu pienemmissäkin yrityksissä erilaisten prosessien ympärille, joten työpaikkoja on tarjolla laajalla skaalalla, lisää Päivärinta.

Tällaisia pienemmän mittakaavan yrityksiä on muun muassa mekaanisessa puunjalostuksessa eli sahoilla sekä elintarviketeollisuudessa, kuten alkoholijuomien valmistuksessa. Myös kaivosalalla on tarvetta prosessit hallitsevalle työvoimalle.

Lappian palvelujohtaja Antti Päivärinta sanoo, että opintojen sisältöä on kehitetty työelämän tarpeiden mukaan. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Moni erikoistuu metallinjalostukseen

Toista vuotta alaa opiskelevat Merja Knuuti ja Jaakko Korhonen eivät menettäneet uskoaan tulevaisuuden työpaikkoihin. Knuuti päätti toisena opiskeluvuonna suuntautua metallin jalostukseen.

– Tuleva työ löytyy toivottavasti Torniosta. Kesä meni siellä ja ensi viikolla alkaa viimeinen työharjoittelujakso ennen valmistumista, Knuuti kertoo.

Knuutin mukaan hänen lisäkseen moni muukin vuosikurssin opiskelijoista päätti erikoistua metallinjalostukseen.

Valmistuville prosessitekniikan opiskelijoille Outokummun terästehdas sekä sen alihankkijat ovat merkittäviä työllistäjiä.

Jaakko Korhonen on opiskellut sekä metallin- että puunjalostusta.

- Metsä Fibren sellutehdas on yksi mahdollisista työpaikoista, Outokumpu on toinen. Lisäksi täytyy pitää silmällä tuota Metsä Fibren uutta biotuotetehdasta, miettii Korhonen työmahdollisuuksista.

Veitsiluodon lopettamisuutisen Merja Knuutissa ja Jaakko Korhosessa herättämiä ajatuksia ja mietteitä tulevaisuuden työmahdollisuuksista pääset kuulemaan videolta, joka on jutun pääkuvana.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.