Kiina lennätti ennätysmäärän sotilaslentokoneita Taiwanin puolustusvyöhykkeelle

Kiina ärsytti Taiwania lennättämällä noin 60 sotakonetta Taiwanin puolustusvyöhykkeelle eilen ja tänään. Taiwan on tuominnut Kiinan lennot.

Kiina on lennättänyt sotakoneitaan ennätystahtia Taiwanin puolustusalueella. Kuvan kiinalaislentäjä poistui lentonäytöksen jälkeen hävittäjästä Kiinan Chengdussa 28. syyskuuta. Kuva: Noel Celis / AFP

Taiwan kertoo Kiinan lennättäneen 38 sotilaslentokonetta Taiwanin puolustusvyöhykkeelle Kiinan kansallispäivän juhlinnan yhteydessä eilen perjantaina.

Taiwanin puolustusministeriön mukaan vyöhykkeelle tuli ensin 22 hävittäjää, kaksi pommikonetta ja yksi sukellusveneentorjuntakone, ja myöhemmin vyöhykerajan ylitti vielä 13 konetta.

Ministeriön mukaan tänään lauantaina Kiina lennätti vielä 20 konetta yli vyöhykerajan.

Puolustusvyöhyke ei ole sama asia kuin Taiwanin alueellinen ilmatila, vaan siihen kuuluu huomattavasti suurempi alue, joka osittain osuu myös Manner-Kiinaan ja Kiinan omalle puolustusvyöhykkeelle.

Kiinan hallinto lähettää usein sotilaskoneita Taiwanin puolustusvyöhykkeelle osoittaakseen voimiaan.

Viime vuonna ennätykselliset 380 sotilaskonetta kävi Taiwanin puolustusvyöhykkeellä. Kuluvan vuoden ensimmäisten yhdeksän kuukauden aikana lukema on jo yli 500, ja perjantainen koneiden määrä oli yksittäisen päivän ennätys.

Taiwan on tuominnut Kiinan lennot. Taiwanin puolustusministeriön mukaan se lähetti omia hävittäjiään varoittamaan Kiinan koneet pois puolustusvyöhykkeeltä.

Taiwanin pääministerin Su Tseng-changin mukaan Kiinan aggressiivinen toiminta vahingoitti alueen rauhaa.

Kiina ei ole toistaiseksi kommentoinut lentoja. Aikaisemmin Kiina on perustellut lentoja itsemääräämisoikeutensa puolustamisella.

Kiina pitää Taiwania osanaan.