Israelissa tiukennettiin sähköisen koronapassin säännöksiä – jatkossa passin saa kolmannen rokotteen jälkeen

Päätös säännösten tiukennuksesta on aiheuttanut mielenilmauksia, joissa ihmiset vastustivat sähköisen koronapassin käyttöä. Protestoijien mielestä säännökset pakottavat ihmisiä koronapiikille.

Arkistokuva. Israelissa aloitettiin kolmannen koronarokotteen jakelu kaikille yli 12-vuotiaille elokuun lopulla. Kuva: Abir Sultan / EPA

Koronarokotettuja israelilaisia on kehotettu ottamaan kolmas rokote, kun maan terveysviranomaiset kertoivat muuttavansa koronapassin vaatimuksia.

Kolme koronarokotetta saaneet pääsevät jatkossa sisälle esimerkiksi ravintoloihin, liikuntapaikoille ja tapahtumapaikoille. Lisäksi koronapassi myönnetään niille, jotka ovat hiljattain toipuneet koronaviruksen aiheuttamasta taudista.

Aikaisemmin koronapassi myönnettiin kaksi koronarokoteannosta saaneille ihmisille.

Hallituksen päätös aiheutti sunnuntaina myös mielenilmauksia, joissa ihmiset vastustivat sähköisen koronapassin käyttöä. Protestoijien mielestä koronapassin säännökset pakottavat ihmisiä koronapiikille.

Tiistaista alkaen liikkeiden ja palveluiden omistajat sekä tapahtumien järjestäjät joutuvat lukemaan asiakkaiden koronapasseista viivakoodin edellytyksenä sisäänpääsylle.

Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi kirjastot ja museot ovat auki ihmisille, joilla ei ole voimassa olevaa koronapassia.

Israel oli ensimmäisten maiden joukossa jakamassa Pfizerin ja BioNtechin koronarokotteen kolmatta annosta. Israelissa tehosterokotetta ryhdyttiin jakamaan riskiryhmille heinäkuussa ja kaikille yli 12-vuotiaille elokuun lopusta alkaen.

Muissa maissa seurataan tarkasti Israelin koronarokotusohjelman etenemistä.

Noin 37 prosenttia yli yhdeksästä miljoonasta israelilaisesta on saanut kolmannen koronarokotteen. Vakavasta koronaviruksen aiheuttamasta taudista kärsivien määrä sairaaloissa on ollut laskussa viime päivinä, kuten myös uusien koronatartuntojen päivittäiset lukemat.

Lue myös: