Hyppää sisältöön

Suomeen saapuu ennätysmäärä influenssarokotuksia, mutta ei ole varmuutta riittävätkö nekään kaikille halukkaille, myöntää THL:n asiantuntija

Ensimmäiset influenssarokotteet ovat jo saapuneet maahan ja terveydenhuollon ammattilaisten rokotukset alkavat lähipäivinä. Suomeen on tilattu yhteensä 2,6 miljoonaa annosta, jonka toivotaan riittävän kaikille halukkaille.

THL:n mukaan influenssakausi ei ole vielä alkanut. Kuvituskuva. Kuva: Arttu Timonen / Yle

Suomi on varautunut influenssarokotusten kasvaneeseen suosioon tilaamalla tulevaksi talveksi 500 000 rokotusannosta enemmän kuin viime kaudella.

Influenssarokotteita on tulossa Suomeen tälle tautikaudelle yhteensä 2,6 miljoonaa annosta, joista 2 miljoonaa julkiseen terveydenhuoltoon ja 600 000 yksityisille terveysyrityksille. Influenssakaudella 2020-2021 Suomeen tuli yhteensä 2,1 miljoonaa influenssarokotetta.

Viime talvena, koronapandemian keskellä, influenssarokotteiden suosio ampaisi nousuun, minkä seurauksena influenssarokotteet loppuivat kesken ja rokotusaikoja jouduttiin perumaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava rokotusasiantuntija Mia Kontio on toiveikas, että tällä kertaa influenssarokotteet riittävät.

– Todella vaikea sanoa, riittävätkö ne. Tässä on jo puoli miljoonaa annosta enemmän kuin viime kaudella, joten tilanne on huomattavasti parempi, Kontio sanoo.

– Toivottavasti mahdollisimman moni riskiryhmäläinen ottaa rokotteen.

Mia Kontion mukaan Suomeen tilattiin tänä vuonna enemmän influenssarokotteita, koska viime vuonna kysyntä oli niin suurta. Kuva: Privat.

Influenssarokotteet loppuivat viime talvena kesken ensimmäistä kertaa Suomessa. Edellisinä vuosina niitä on jäänyt käyttämättä noin 300 000 annosta vuosittain. Aikaisemmin riskiryhmäläisistä noin puolet on ottanut rokotteen.

Suosion kasvun syyksi arvioitiin mediajulkisuuden ja koronaepidemian vauhdittamaa rokotemyönteisyyttä. Viranomaiset kehottivat syksyllä 2020 kaikkia ottamaan influenssarokotteen. Riskinä on, että influenssaviruksen jälkeen voi saada herkemmin koronaviruksen – tai toisinpäin.

Hoitajien rokotukset alkavat lähipäivinä

Kontion mukaan ensimmäiset influenssarokotteet ovat jo saapuneet maahan. Ensin rokotusvuorossa ovat terveydenhuollon ammattilaiset, joiden rokottamisen on määrä alkaa joko tällä tai ensi viikolla.

Influenssarokotteiden kasvaneen kysynnän takia terveydenhuollon ammattilaisten rokotuksissa etusijalla ovat ne, jotka hoitavat influenssaa sairastavia tai jatkuvasti vakavalle influenssalle erityisen alttiita henkilöitä.

Iäkkäiden rokottaminen pyritään Kontion mukaan ajoittamaan marras-joulukuun vaihteeseen, jotta suoja riittää mahdollisimman hyvin ensi vuoden puolelle.

Yksityiset terveysyritykset aloittavat maksulliset influenssarokotukset lähipäivinä.

THL:n influenssakatsauksen mukaan influenssakausi ei ole vielä alkanut.

Rokotteita ei saada lisää kesken kauden

Jos influenssarokotteet loppuvat kesken tänäkin talvena, niitä ei saada tilattua lisää kesken kauden.

– Meillä on sopimus tietystä määrästä rokotteita eikä sen yli voida mennä. Viime kaudella ei ollut enää saatavilla lisää influenssarokotteita, ne olivat markkinoilta loppu, sanoo Kontio.

Julkinen terveydenhuolto antaa influenssarokotteita ilmaiseksi riskiryhmille kansallisen rokotusohjelman kautta.