Hyppää sisältöön

Kirjeenvaihtajalta: Varapresidentti Kamala Harrisista tuli krooninen alisuorittaja

Kamala Harrisin piti olla Joe Bidenin hallinnon valovoimainen tähti, mutta hän on jäänyt parrasvalojen varjoon ja epäkiitollisiin tehtäviin, arvioi Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

Yhdysvaltojen varapresidentti Kamala Harris tapasi Japanin pääministerin Yoshihide Sugan (vas.) Washingtonissa 24. syyskuuta. Kuva: Patrick Semansky / AFP

WASHINGTON Olen iIlallisella tuttavien luona. Kaikki pöytäseurueen naiset harmittelevat Kamala Harrisin heikkoa esitystä.

Miehet ovat kohteliaisuudesta hiljaa, mutta kukaan ei ole eri mieltä.

Pettymys omiin jalkoihinsa kompuroivaan varapresidenttiin on kasvanut samalla, kun kuherruskuukausi presidentti Joe Bidenin ja kansakunnan välillä on loppunut.

Suhteeseen on tullut säröjä surkeasti hoidetun Afganistanin vetäytymisen ja infrastruktuurin korjausrakentamisen viivästymisen takia.

Biden ei kuitenkaan ole itse suhdeterapeutin tarpeessa, ainakaan vielä.

Hänen tuoreimmat kannatuslukunsa (siirryt toiseen palveluun) ovat 42 ja 48 prosentin välimaastossa, mikä on passeli tulos Yhdysvaltain presidentille kahdeksan kuukauden rajapyykin tuntumassa.

Varapresidentti on sen sijaan pulassa. Tätä mieltä tuntuu olevan niin tavallinen kaduntallaaja kuin politiikan ammattilainen.

Harris on seurannut vaieten Afganistanista noussutta sisäpoliittista myrskyä ja oman demokraattipuolueensa taistelua maltillisten ja radikaalien välillä.

Toisinkin voisi olla, sillä entinen Kalifornian yleinen syyttäjä muistetaan kongressista kärkkäänä senaattorina. Vuosi sitten arveltiin, että hän voisi ottaa poikkeuksellisen aktiivisen roolin myös varapresidenttinä.

Harris nousi koko maailman tietoisuuteen grillatessaan korkeimman oikeuden tuomariehdokasta Brett Kavanaugh’ta syksyllä 2018. Konservatiivituomari ei pärjännyt Harrisin kuulustelussa, vaikka hänet valittiinkin myöhemmin tehtävään republikaanien äänillä.

Sanavalmiilla Kamala Harrisilla näytti olevan valtava noste, jopa presidentiksi. Tie nousi pystyyn demokraattien esivaaleissa.

Niissä puhuttiin ensimmäisen kerran Harrisin alisuorittamisesta.

Biden kuitenkin tunnisti myös senaattorin vahvuudet ja valitsi hänet aisaparikseen.

Odotukset ensimmäistä naispuolista ja tummaihoista varapresidenttiä kohtaan kasvoivat nopeasti.

Harrisia aseteltiin saman tien ehdokkaaksi vuoden 2024 presidentinvaalissa, jos 78-vuotias Biden luopuisi virasta yhden kauden jälkeen.

Kamala Harris tapasi opiskelijoita George Masonin yliopistossa Virginiassa 28. syyskuuta. Kuva: Ken Cedeno / EPA

Nyt puheet Harrisin presidenttiehdokkuudesta saavat illallispöydässä aikaan silmien pyörittelyä. Hän vaikuttaa jälleen alisuoriutuvan kansallisella areenalla.

Korostetun varovaisesti esiintyvä varapresidentti (siirryt toiseen palveluun)ei ole pitänyt ensimmäistäkään omaa tiedotustilaisuutta Washingtonissa.

Varapresidentin kanslian kerrotaan kärsivän huonosta johtamisesta ja Harrisin tiimin keskinäisestä riitelystä.

Siinä missä Biden sinnittelee koko maan kannatusmittauksissa, Harris putoaa. Hän on epäsuositumpi (siirryt toiseen palveluun)kuin edeltäjänsä Mike Pence, Joe Biden, Dick Cheney ja Al Gore olivat tässä vaiheessa virkakautta.

Varapresidenttien odotetaan tarvittaessa kannattelevan presidenttiä omalla suosiollaan vaikean ensimmäisen vuoden aikana. Harris näyttää syövän Bidenin suosiota.

Varapresidentin tehtäviä ei ole määritelty laissa tarkkaan. Hänen pitää olla valmis johtamaan maata, jos presidentti estyy hoitamasta virkaansa.

Muuten toimenkuva on suhteellisen vapaa, mikä antaa tilaa henkilökohtaisille ominaisuuksille ja kiinnostuksen kohteille.

George W. Bushin varamiestä Dick Cheneya pidetään Yhdysvaltain historian vaikutusvaltaisimpana varapresidenttinä. Cheney ohjaili kulisseissa kokonaisia ministeriöitä ja teki päätöksiä tasavertaisena pomonsa rinnalla.

Myös Pence, Biden ja Gore olivat vallankäyttäjiä ja ideasampoja. Pence oli Donald Trumpin, Biden Barack Obaman ja Gore Bill Clintonin varapresidentti.

Kamala Harrisilla ei ole ollut innostusta herättäneitä omia ideoita. Se toki sopii toimenkuvaan, mutta siinä tapauksessa varapresidentin oletetaan ryhtyvän työjuhdaksi.

Biden komensi Harrisin hoitamaan Yhdysvaltain etelärajan siirtolaisongelmaa. Harris ei ole suoriutunut tehtävästä odotetulla tavalla (siirryt toiseen palveluun).

Valkoinen talo kiistää Harrisin vaikeudet. Hänen viimeaikaiset rekrytointinsa kertovat kuitenkin toista: Harrisin tiimiin ovat liittyneet kriisiviestinnän asiantuntija Lorraine Voles ja Obaman puheenkirjoittaja Adam Frankel.

Tyylin on muututtava, sillä nykymenolla varapresidentistä tulee presidentille rasite.

Mitä mieltä olet odotuksista Kamala Harrisia kohtaan? Voit keskustella aiheesta perjantaihin 8. lokakuuta kello 23 saakka.

Lue lisää: