Meri-Lappi ja Savonlinna vaativat kahden sairaalan mallia hyvinvointialueelleen – perusteena Lapin iso koko ja Etelä-Savossa Saimaa

Meri-Lapin kuntien ja Savonlinnan kannanotto luovutettiin Etelä-Savon ja Lapin alueen kansanedustajille tiistaina.

Lapin ja Etelä-Savon tuleville hyvinvointialueille vaaditaan kahta ympärivuorokautista yhteispäivystyssairaalaa. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Savonlinnan kaupunki ja Meri-Lapin kunnat vaativat kahden sairaalan mallin toteuttamista. Yhteisessä kannanotossaan ne vaativat, että Etelä-Savon ja Lapin tulevat hyvinvointialueet velvoitetaan kahden ympärivuorokautisen yhteispäivystyssairaalan ylläpitoon.

Kemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen sanoo, että Etelä-Savossa palveluiden saatavuuteen vaikuttaa tulevaa hyvinvointialuetta halkova Saimaa. Lapissa palveluiden saatavuudessa on otettava puolestaan huomioon maakunnan iso koko.

– Meri-Lappi on teollisuuden keskittymä ja logistiikan solmukohta. Rovaniemi on oma alue ja sitten on muu Lappi. Kaksi sairaalaa on lähtökohta, jotta toiminta pystytään järjestämään asianmukaisesti, Ruotsalainen perustelee.

Ruotsalainen myös muistuttaa uudistuksen lähtevän siitä, että palvelut eivät heikkene.

– Tästä lähtökohdasta pidetään kiinni, hän sanoo.

Kannanotossa vaaditaan myös riittävää rahoitusta.

– Luonnollisesti rahoituksessa ja muutamissa yksityiskohdissa on haasteita, Ruotsalainen toteaa.

Kannanotto otettiin vastaan myönteisesti

Meri-Lapin kuntien ja Savonlinnan kannanotto luovutettiin Etelä-Savon ja Lapin alueen kansanedustajille tiistaiaamuna sekä Etelä-Savosta kotoisin olevalle keskustan maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle.

– Vetoomukseen suhtauduttiin sillä vakavuudella, mikä tuli näkyviin jo kesällä. Silloin sosiaali- ja terveysvaliokunta antoi tähän myöntävää ja tukevaa näkökulmaa. Nyt on tarkoitus vain saada tämä maaliin terveydenhuoltolain päivityksessä, Ruotsalainen kertoo.

Kannanotossa olivat mukana myös Etelä-Savon, Itä-Savon ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirit.

– Myös Lapin sairaanhoitopiiri antoi oman lausumansa asiasta, Ruotsalainen sanoo.