Museovirasto haluaa suojella yli 200-vuotiaan Moision kartanon päärakennuksen, jugend-rakennuksen ja pihapiirin – yksi ostotarjous on jätetty

Kouvolan kaupunki pani kartanon myyntiin elokuussa. Tarjousaikaa jatkettiin lokakuun puoliväliin asti, jotta Museovirasto ehtii tehdä suojelupäätöksen.

Moision kartano on ollut myynnissä elokuusta asti. Siitä on tehty yksi ostotarjous. Kuva: Antro Valo / Yle

Museovirasto on antanut lausuntonsa Elimäellä myynnissä olevan Moision kartanon suojelemisesta.

Museovirasto esittää suojeltavaksi kartanorakennusta, yksikerroksista jugend-rakennusta sekä kartanon pihapiiriä. Suojelun ulkopuolelle on jäämässä kaksikerroksinen asuinrakennus.

Museoviraston mukaan rakennuksia ja niiden välitöntä lähiympäristöä tulee hoitaa ja käyttää siten, ettei niiden kulttuurihistoriallinen arvo heikenny. Rakennusten ulkoasu, rakennusrunko ja sisätilojen kiinteä sisustus tulee säilyttää.

Rakennusosia tulee korjata ja tarvittaessa uusia siten, että rakenteet, materiaalit ja työtavat vastaavat alkuperäistä toteutusta ja ovat muista osin rakennuksen ominaispiirteisiin sopivia. Korjaus- ja muutostöistä on kuultava asiantuntijana Museovirastoa.

Ennen varsinaista suojelupäätöstä Museovirasto antaa vielä kartanon omistajalle Kouvolan kaupungille mahdollisuuden kommentoida ratkaisua.

Yksi ostotarjous jätetty

Kouvolan kaupunki pani Moision kartanon myyntiin elokuussa. Tarjousaikaa jatkettiin aiemmin lokakuun puoliväliin asti, jotta Museovirasto ehtii tehdä suojelupäätöksen.

Kiinteistönvälittäjä Mikko Parikka kertoo, että kartanosta on jätetty yksi ostotarjous. Hän uskoo, että tarjouksia tulee lisää suojelupäätöksen myötä.

Moision kartanossa on useita erikokoisia saleja. Kuva: Antro Valo / Yle

Kaupunki on pyytänyt ostajaehdokkailta tarjouksiin ostohinnan lisäksi tietoa siitä, millaiset suunnitelmat heillä on kartanoa varten.

Kauppaan kuuluu 1820-luvulla rakennettu kivirakenteinen kartano, yksikerroksinen jugendtyylinen puurakennus vuodelta 1913 sekä kaksikerroksinen asuntola, joka on rakennettu vuonna 1956. Lisäksi pihalla on hirsinen talousrakennus. Myynnissä on yhteensä yli 900 neliötä.

Viime vuodenvaihteeseen asti kartanossa oli taidenäyttely- ja ravintolatoimintaa, jota yrittäjä Anne Hasu järjesti kartanossa 24 vuoden ajan.