Varsinais-Suomen koronatilanne vaikeutuu jälleen – TYKSiin tuodaan jatkuvasti potilaita

Koronatilanne oli Varsinais-Suomessa pienessä laskusuunnassa viime viikkoina, mutta nyt tartuntamäärät ovat taas kääntyneet nousuun.

TYKSin teholla on alle viisi koronapotilasta. Arkistokuva. Kuva: Arash Matin / Yle

Varsinais-Suomen koronatilanne on taas vaikeutumassa.

Ilmaantuvuusluku sataatuhatta asukasta kohden on kääntynyt jälleen nousuun. Nyt tuorein ilmaantuvuusluku Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) alueella on 145,8, vielä viikko sitten luku oli 126,6.

Sairaanhoitopiirin mukaan Turun yliopistolliseen keskussairaalaan tuodaan uusia potilaita hoitoon jatkuvasti. Tällä hetkellä hoidossa on 14 potilasta, joista alle viisi on tehohoidossa. VSSHP korostaa, että vaikka sairaalaan joutuu potilaita, niin vuodeosastohoitojaksot ovat yleensä lyhyitä. Sen sijaan tehohoitojaksot ovat pidempiä.

Samalla positiivisten testien osuus on noussut ja on jo yli seitsemän prosenttia.

– Aalto jatkuu vaan, eikä laskusuuntaa näy. Tämä on huolestuttava ilmiö, sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo tiedotteessa.

Suurin osa sairastuneita nuoria aikuisia

Suurin osa tartunnan saaneista ovat iältään 20–34-vuotiaita. Vieraskieliset ovat edelleen yliedustettuna niin sairastuneiden kuin sairaalahoitoa tarvitsevien joukossa. Myös suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvia on joutunut sairaalahoitoon.

Sairaanhoitopiiri kertoo tiedotteessaan, että koronan ilmaantuvuus on suurempi rokottamattomilla.

– Kokonaan rokottamattomien 12 vuotta täyttäneiden henkilöiden 14 vuorokauden koronailmaantuvuus on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella noin 500. Yhden rokoteannoksen saaneiden vastaava ilmaantuvuus on noin 250 eli 50 prosenttia matalampi, kuvailee sairaanhoitopiiri tiedotteessa

Kaksi rokoteannosta saaneiden ilmaantuvuus on VSSHP:n mukaan noin 50 eli peräti 90 prosenttia vähemmän kuin kokonaan rokottamattomilla.

– Vakavan sairauden riskin osalta rokotuksen hyödyt ovat vielä selkeämmät. Rokottamattoman riski sairaalahoidon tarpeesta oli viime viikolla alueellamme 14-kertainen verrattuna kahdesti rokotettuun, Rintala sanoo tiedottessa.

Sairaanhoitopiiri kehottaa edelleen laajasti käyttämään kasvomaskeja.