Rajoitusten poisto on saanut ihmiset juhlimaan liiankin reippaasti: humalaisten määrä on kasvanut päivystyksissä viikonloppuöinä

Itä-Suomen päivystyksissä on nyt enemmän kävijöitä kuin aiemmin korona-aikana. Myös päihteisiin liittyvät ensihoidon tehtävät ovat lisääntyneet.

Ravintolarajoitukset poistuivat Pohjois-Savosta viime perjantaina, Pohjois-Karjalassa taas syyskuun puolessavälissä. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Itä-Suomen sairaaloiden päivystyksissä on aiempaa kiireisempää nyt, kun ravintolarajoitukset ovat poistuneet.

Ravintolarajoitukset poistuvat koko Pohjois-Savosta viime perjantaina ja Pohjois-Karjalasta jo syyskuun puolessävälissä.

Myös ensihoidossa on huomattu rajoitusten poisto.

– Ihmiset ovat aivan jäätävässä humalassa, toteaa Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen ensihoitopäällikkö Kari Törrönen.

– Onhan meillä ennen koronaakin olleet ravintolat auki, mutta silloin työ oli tasaista. Nyt tuli ihan valtava ryöppy.

Ravintoloiden mukaan kävijöitä on ollut esimerkiksi viikonloppuisin selvästi aiempaa enemmän. Esimerkiksi Pohjois-Karjalan osuuskaupan iltaravintoloissa kävijöitä on ollut jopa enemmän kuin ennen koronapandemiaa.

Pohjois-Savon PeeÄssän ravintoloissa sen sijaan on vielä tavallista hiljaisempaa, vaikka rajoitusten poistuminen on piristänytkin ravintolatoimintaa.

"Osasimme kyllä odottaa, että näin tulee käymään"

Ensihoidossa on tällä hetkellä huomattavan paljon tehtäviä, jotka liittyvät päihteidenkäyttöön.

– Tapaturmia, tappeluita tai muita kahinoita sekä ihan päihteiden liikakäyttöön liittyviä tapauksia, summaa Siun Soten vs. palvelujohtaja Heljä Vänni.

– Osasimme kyllä odottaa, että näin tulee käymään.

Kuopion yliopistollisen sairaalan päivystyksessä kävijämäärät ovat myös kasvaneet, ja ne ovat nyt pitkälti samat kuin ennen pandemiaa. KYSin päivystyksen ylilääkäri Sari Hämäläinen kuitenkin uskoo, että määrä voi vielä kasvaa.

– Epäilen, että kun syyslomaviikko lähestyy, tullaan näkemään paljon ulkopaikkakuntalaisia lomailijoita, enemmän kuin viime vuonna.

Lue lisää: