Purjelautailija Tuuli Petäjä-Sirén on koteihin erikoistunut arkkitehti – Tältä näyttävät Puoli seiskan Ellan ja Mikon piirtämät unelmakodit

Monumentaalisten oopperatalojen suunnittelu ei houkuttele Petäjä-Siréniä. Hän haluaa suunnitella tiloja toimivaan arkeen.

Mikko piirsi hulppean tornitalon ja Ella harjakattotalon Italiaan - Mikä on arkkitehdin tuomio näistä?
Mikko piirsi hulppean tornitalon ja Ella harjakattotalon Italiaan - Mikä on arkkitehdin tuomio näistä?

Olympiaurheilija, purjelautailija Tuuli Petäjä-Sirénin kotipihassa käyskentelee kymmenen kanaa ja kolme kukkoa. Kotitalo sijaitsee Espoossa ja sinne mahtuu siis mainiosti myös pihakanala.

Kaikilla kanoilla ja kukoilla on nimet ja jos ne eivät nyt täysin samaan tapaan saa huomiota kuin vaikka koirat ja kissat, niin rakkaita ne silti perheelle ovat.

– Kyllä nämä tykkäävät sylissäkin olla, ja kyllä me niille jutellaan ja ne ovat mukana pihapeleissäkin, Petäjä-Sirén kertoi Puoli seitsemän -ohjelmassa.

Perheen kotitalo on rakennettu hirrestä. Puu rakennusmateriaalina kiehtoo häntä myös arkkitehtina.

– Puu on ajankohtainen materiaali rakentamisessa, mutta kyllä se on ollut meille suomalaisille jo pitkään läheinen. Myös terveellisyys ja puun kestävyys rakennusaineena ovat tärkeitä asioita.

Tuuli suunnittelee työkseen koteja ja vapaa-ajan asuntoja.

– Minua kiehtoo arjen toimivuus: mitä tiloja tehdään ja missä suhteessa ne tilat ovat toisiinsa nähden.

Tärkeää hänelle on myös se, miten rakennus asettuu ympäröivään luontoon.

Petäjä-Sirén on arkkitehti kolmannessa polvessa. Hänen vanhempansa ovat arkkitehtejä ja myös isän puolen isovanhemmat. Kun puhutaan arkkitehtuurista, monelle tulee ensimmäisenä mieleen monumentaaliset oopperatalot ja näyttävät julkiset rakennukset. Petäjä-Sirén haluaa kuitenkin keskittyä koteihin ja vapaa-ajan rakennuksiin.

– Toistaiseksi ainakin tämä arjen mittakaava on kiehtonut ja tuntuu, että siinä riittää monelta kantilta katsottavaa.

Katso koko lähetys Areenasta: Tuuli Petäjä-Sirénillä on edessään uuden lautamallin käyttöönotto - foilaava purjelauta kulkee lähes puolimetriä veden pinnan yläpuolella.