Ilmastoaktivistit ryntäsivät lavalle kesken Louis Vuittonin muotinäytöksen Pariisin muotiviikoilla

Aktivistit halusivat tempauksellaan kritisoida muotiteollisuuden vaikutusta ympäristöön. Extinction Rebellion, Maan ystävät ja Youth For Climate -ympäristöryhmät kertoivat, että noin 30 ihmistä oli mukana suunnittelemassa mielenilmausta.

Ilmastoaktivistit keskeyttivät Luis Vuittonin muotinäytöksen
Ilmastoaktivistit keskeyttivät Luis Vuittonin muotinäytöksen

Kansainvälisen Extinction Rebellion -ympäristöliikkeen aktivistit ryntäsivät tiistaina muotimerkki Louis Vuittonin muotinäytöksen aikana lavalle Pariisin muotiviikoilla. Muotitalon mallistoa esiteltiin Louvren taidemuseossa.

Ilmastoaktivistit halusivat tempauksellaan kritisoida muotiteollisuuden vaikutusta ympäristöön. Yhden catwalkille rynnänneen aktivistin kyltissä luki "Ylikulutus = sukupuutto".

Vartijat painoivat catwalkille rynnänneen aktivistin kumoon. Näytöksestä poistettiin kaksi aktivistia.

Louis Vuittonin muotinäytöksen catwalkille rynnänneen aktivistin julistekankaassa lukee "Ylikulutus = sukupuutto". Kuva: Christophe Archambault / AFP

Extinction Rebellion, Maan ystävät ja Youth For Climate -ympäristöryhmät kertoivat yhteisessä lausunnossaan, että noin 30 ihmistä oli mukana suunnittelemassa mielenilmausta ja kaksi heistä pidätettiin.

Pariisin muotiviikoilla turvamiehet ottavat kiinni mielenosoittajan keskellä muotinäytöstä. Kuva: Yoan Valat / EPA

– LVMH on maailman johtavia ylellisyystuotteiden yrityksiä ja sen on kannettava vastuuta suuntauksesta, jossa tekstiiliteollisuutta ajetaan jatkuvasti uudistamaan mallistojaan entistä nopeammin ja tuottamaan lisää, sanoo Maan ystävien Ranskan osaston tiedottaja uutistoimisto Reutersille.

Louis Vuitton on yksi LVMH-konsernin tuotemerkeistä.

Ryhmät vaativat hallitusta leikkaamaan välittömästi muotiteollisuuden tuotantoa. Heidän mukaansa Ranskassa myytiin 42 vaatetta ihmistä kohden vuonna 2019.

Kansainvälinen Extinction Rebellion -liike ottaa kantaa ilmastonmuutokseen ja vaatii hallituksilta toimia sen hillitsemiseen. Liikkeen aktivismi on erityisesti tunnettu kansalaistottelemattomuudesta. Suomessa Elokapina on osa liikettä.