Turun yliopiston PET-keskukselle miljoona-avustus uuden kuvantamislaitteen hankintaan

Jane ja Aatos Erkon säätiö myöntää viisi miljoonaa euroa Turun yliopiston valtakunnalliselle PET-keskukselle uuden PET-kuvantamislaitteen hankintaan. Kaikkiaan avustuksia myönnettiin 19 tutkimusryhmälle tai hankkeelle.

PET-keskusta Turussa hallinnoivat Turun yliopisto, Åbo Akademi ja Turun yliopistollinen keskussairaala. Kuvituskuva. Kuva: Tiina Jutila /Yle

Turun yliopiston valtakunnallinen PET-keskus on saanut viiden miljoonan euron avustuksen Jane ja Aatos Erkon säätiöltä uuden PET-kuvantamislaitteen hankintaan.

Avustus on suurin säätiön tämän vuoden kolmannessa avustusjaossa. Kaikkiaan säätiö jakoi avustuksia 19 tutkimusryhmälle tai hankkeelle noin 13 miljoonaa euroa. Avustukset painoittuivat lääketieteisiin.

PET-keskusta Turussa hallinnoivat Turun yliopisto, Åbo Akademi ja Turun yliopistollinen keskussairaala. Keskus on yksi maailman vanhimmista ja suurimmista alan tutkimuslaitoksista. Keskus koordinoi alan tutkimusta ja koulutusta Suomessa sekä kehittää PET-diagnostiikkaa.

Säätiö kertoo tiedotteessaan, että PET (Positron Emission Tomography) on leikekuvausmenetelmä, joka antaa tietoa kudosten toiminnasta, elimistön aineenvaihdunnasta ja lääkeaineiden käyttäytymisestä kudoksissa.

Turun yliopiston mukaan uuden kuvantamislaitteen kustannusarvio on 7,6 miljoonaa euroa, josta nyt saatu avustus kattaa valtaosan.

Poikkeuksellinen avustuspäätös

Säätiön avustus mahdollistaa ensimmäisen, koko kehon samanaikaisen PET-kuvantamisteknologian käyttöönoton Suomessa.

Tiedotteen mukaan uusi laite mahdollistaa jo lähitulevaisuudessa uudenlaiset tieteelliset ja diagnostiset tutkimukset.

– Koko kehon samanaikaisella PET-kuvantamisella voidaan tutkia esimerkiksi aivojen ja muiden elinten toimintoja ja vuorovaikutusta kokonaisuutena. Menetelmä antaa ainutlaatuisen keinon lukuisten systeemitason sairauksien, kuten lihavuuden, diabeteksen, tulehdus- ja verenkiertosairauksien tautimekanismien ymmärtämiseen ja hoidon vaikutusten selvittämiseen, selventää professori Juhani Knuuti Turun yliopistosta ja Turun yliopistollisesta keskussairaalasta tiedotteessa.

Säätiö kertoo, että PET-keskukselle annettu viiden miljoonan avustus on poikkeuksellinen, koska säätiö ei yleensä tue laitehankintoja.

– PET-laitteen hankinnan tärkeyttä puoltavat sen kansallinen hyödynnettävyys sekä merkittävyys tutkimuksen ja diagnostiikan laajalle kehittämiselle. Kilpailukykyämme edistäviä investointeja ei voi eikä kannata lykätä, säätiön asiamies Hanna-Mari Peltomäki toteaa tiedotteessa.