Hyppää sisältöön

Etelä-Karjalan liiton matkailututkimus: Saimaan alueen risteilyt ja ohjelmapalvelut kiinnostavat kansainvälisiä matkailijoita

Etelä-Karjalan liiton tutkimuksesta selvisi, että Saimaan alueen risteilyt kiinnostavat kansainvälisiä matkailijoita erityisesti kesäkuukausina. Saimaan alueella on myös mahdollisuus sellaisiin ohjelmapalveluihin, joista risteilymatkustajat innostuvat.

Saimaan alueen risteilyistä kiinnostuneet kansainväliset matkailijat tarvitsevat myös ohjelmapalveluja pysähdyspaikoilla. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Risteilyt Suomenlahden ja Saimaan alueella kiinnostavat kansainvälisiä matkailijoita.

Uudenlaisten risteilytuotteiden kiinnostavuutta selvittäneen tutkimuksen vastaajista 71 prosenttia pitää Suomenlahden ja Saimaan alueen risteilyjä kiinnostavina.

Tutkimuksessa vastaajille esiteltiin kaksi erilaista risteilyreittiä. Viikon sekä neljän päivän mittaiset reitit kulkisivat Uudeltamaalta Saimaalle. Viikon mittaisella risteilyllä olisi myös pysähdys Pietarissa.

Etelä-Karjalan liiton projektipäällikkö Timo Rissanen kertoo, että pysähdyspaikkojen erilaiset ohjelmapalvelut herättivät tutkimuksen vastaajissa kiinnostusta. Vastaajille esiteltiin 12 erilaista ohjelmapalvelutuotetta pysähtymispaikoissa ja selvitettiin niiden kiinnostavuutta.

– Maakunnillamme on ohjelmapalvelutarjonnassa ainutlaatuisia piirteitä, joita voidaan hyödyntää myös risteilymatkailussa, Rissanen sanoo.

Tutkimuksesta selvisi, että risteilyn suosituin ajankohta sijoittuu kesäkuukausille. Vastaajista 77 prosenttia haluaisi risteilylle kesä-syyskuussa. Myös talvikuukausille löytyi jonkin verran kysyntää erityisesti Kiinassa ja Yhdysvalloissa.

Taloustutkimuksen toteuttama tutkimus tehtiin elokuussa seitsemässä eri maassa. Tutkimukseen osallistui lähes 2 500 ihmistä Euroopan maista Espanjassa, Isossa-Britanniassa, Saksassa ja Suomessa, ja Kiinassa, Venäjällä sekä Yhdysvalloissa. Tutkimusmaat valittiin risteilymarkkinatilastojen perusteella.

Seuraavaksi Etelä-Karjalan liiton Uusi risteilytuote Suomenlahdelle ja Saimaalle (siirryt toiseen palveluun) -nimisessä hankkeessa selvitetään suunnitelmien taloudellista kannattavuutta ja etsitään kiinnostuneita sijoittajia ja varustamoja.