Kainuussa inventoidaan lettosoita – lähes puolet uhanalaisista suolajeista elää letoilla

Letot ovat suoluontotyypeistä rehevimpiä ja harvinaisimpia. Tällä hetkellä Kainuussa ei ole riittävästi tietoa suojelualueiden ulkopuolisten lettosoiden tilasta.

Lettojen inventointi jatkuu tulevana kesänä. Luonnonsuojeluasiantuntijat Jouko Saastamoinen (vasemmalla) ja Pekka Halonen kainuulaisella rämeletolla. Kuva: Kimmo Rauatmaa / ELY-keskus

Kainuun ELY-keskus inventoi tänä vuonna lettosoita. Inventointi keskittyy suojelualueiden ulkopuolisiin soihin ja ensi vaiheessa Paltamon ja Puolangan lettoihin.

Tavoitteena on saada ajantasaista tietoa lettosoiden määrästä, nykytilasta sekä hoito- ja ennallistamistarpeesta. Lisäksi inventoinnin avulla saadaan lisätietoa lettokasvillisuudesta.

– Lettojen taantuminen on heikentänyt myös lettolajiston elinvoimaisuutta. Lähes puolet uhanalaisista suolajeista elää ensisijaisesti letoilla. Lettojen turvaamisella on siksi merkittävät monimuotoisuusvaikutukset, sanoo luonnonsuojeluasiantuntija Pekka Halonen Kainuun ELY-keskuksesta.

Letot ovat suoluontotyypeistä rehevimpiä ja harvinaisimpia. Niitä on erityisesti kalkkivaikutteisilla alueilla ja lähdetihkupinnoilla. Tällaisia alueita on Halosen mukaan Kainuussa niukasti.

Jatkossa lettosoiden inventointi laajenee myös muihin Kainuun kuntiin.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.