1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tampere

Tampereen entinen pormestari pettynyt Uroksen ongelmiin, mainehaittaan ja lupauksiin: 200 työntekijää luvattiin, 1–2 tuli

Puolitoista vuotta sitten tiedot yrityksestä olivat Lauri Lylyn mukaan ihan erilaiset. Silloin Uroksesta tuli Tampereen areenan nimikkosponsori ja kaupungilla oli kovia odotuksia uusista työpaikoista.

Tampereen entinen pormestari Lauri Lyly on pettynyt Uroksen lupauksiin ja ongelmiin ja odottaa niihin vastausta. Kuva: Miikka Varila / Yle

Tampereen entinen pormestari Lauri Lyly (sd.) on pettynyt siihen, millaisia uutisia teknologiayhtiö Uroksesta on kuulunut viime aikoina. Yhtiöltä vaaditaan yli 15 miljoonan euron velkasaatavia käräjäoikeudessa.

1,5 vuotta sitten tiedot yrityksestä olivat Lylyn mukaan erilaiset. Silloin Uroksesta tuli Tampereen areenan nimikkosponsori.

Yle selvitti keskiviikkona, mitä lupauksia teknologiayhtiö Uros antoi Tampereelle. Niistä yksi oli toimipiste Tampereelle ja 200 työpaikkaa. Myös yrityksen kansainväliset yhteydet kiinnostivat.

Lyly sanoo, että areenayhtiö oli valinnut Uroksen nimisponsoriksi, minkä jälkeen se informoitiin kaupungille. Kaupunki on areenayhtiön vähemmistöomistaja.

– Se oli ihan uusi yhtiö minulle, en ollut kuullut aiemmin yhtiöstä, Lyly kertoo.

Uroksen kerrottiin Lylyn mukaan kehittävän Tampereella uusia teknologisia panostuksia ja areenan olevan siihen oiva markkinapaikka.

– Se kuulosti silloin hyvältä ja myös Uros-yhtiön tiedot olivat silloin enemmän ajan tasalla kuin tänä päivänä.

Yhtiö oli juuri kertonut yli sadan miljoonan euron voitoistaan. Kuulostivatko lupaukset liian hyviltä ollakseen totta?

– Kyllä ne kuulostivat hyvältä, mutta aina kun isoja lupauksia annetaan, laitetaan pieni sordiino päälle. Ajateltiin kun nyt toteutuisi tämä sponsorisopimus ja siihen liittyvä kansainväliset yhteydet ja asiakaspinta Uroksen kautta, Lyly kertoo.

200 työntekijää luvattiin, 1-2 tuli

Yrityksen lupaamat 200 työpaikkaa olisi ollut Tampereelle kova juttu.

– Niitä ei ole näkynyt vielä, täällä taitaa olla yksi tai kaksi työntekijää. Siihen lupaukseen on pitkä matka.

Lyly kertoo suoraan olevansa pettynyt tilanteeseen.

– Totta kai olen erittäin pettynyt. Mainehaitta areenayhtiölle on iso, kun pääsponsori on tällä tavalla julkisuudessa.

Jos kohu pitkittyy, se mutkistuu ja muuttuu Lylyn mukaan hankalammaksi. Tampereen konsernijaoston nykyinen puheenjohtaja Lyly vihjaa, että silloin sopimuksesta voisi yrittää päästä eroon.

– Itse uskon, että jos tästä ei päästä eteenpäin, muita kiinnostuneita varmaan löytyy.

Voiko areenan nimi muuttua?

– En lähde ennakoimaan. Tähän asti he ovat hoitaneet velvoitteensa, toivottavasti näin on jatkossakin.

Tampereen kaupungilla on vähemmistöomistajana kova mielenkiinto nyt kuulla, miten Uros selvittää ongelmansa. Lyly uskoo, että myös muut areenayhtiön omistajat haluavat estää mainehaitan paisumisen.

Tampereen kaupunki odotti Uros-yhteistyön tuovan myös uutta teknologista osaamista. Lylyn mukaan Tampere ei ole yhden toimijan varassa.

– Me olemme smart city ja teemme asioita joka tapauksessa. Tampere on luova ja pystyy asioita kyllä hoitamaan niin, että saadaan asiat toteutettua.

Lopuksi on pakko kysyä, olisiko jotain voinut tehdä toisin?

– Ei näistä toimijoista tiedä, miten bisnekset ja muut menee. Vaikea niitä on ennustaa. Tämä on ensimmäinen tapaus meillä osakkuusyhtiöissä, jossa tällaista tapahtuu. Muuten sponsorisopimukset ovat menneet hyvin. Tästä otetaan opiksi, Lyly kertoo.

Lue lisää:

200 työpaikkaa ja kansainvälistä mainetta: Nämä neljä komeaa asiaa teknologiayhtiö Uros lupasi Tampereelle – selvitimme, miten kävi

Tampereen areenan nimikkosponsorin Uroksen satumaiselta vaikuttanut taloustilanne herättää useita kysymyksiä – areena: yhtiö hoitanut velvoitteensa