VTV:n erotettua pääjohtajaa Tytti Yli-Viikaria vastaan nostettiin syyte törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä

Myös Valtiontalouden tarkastusviraston toinen johtaja saa syytteen. Yli-Viikaria syytetään myös maksuvälinepetoksesta tapauksessa, jossa hänen epäillään käyttäneen virastolle kuuluvia lentopisteitä omiin tarkoituksiinsa.

Tytti Yli-Viikari kuvattuna huhtikuussa 2021 eduskunnassa. Kuva: Jani Saikko / Yle

Valtiontalouden tarkastusviraston entistä pääjohtajaa Tytti Yli-Viikaria vastaan on nostettu syyte törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Myös toinen Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) työntekijä, johtaja Mikko Koiranen saa syytteet samasta rikosepäilystä.

Toissijaisesti syyttäjä syyttää vastaajia virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syytteet koskevat virkasuhteen päättymissopimusta erään VTV:n virkamiehen kanssa 24.5.2016. Aiemmin on kerrottu, että sopimuksessa virkamiehelle maksettiin kahden vuoden ajan palkkaa ilman työvelvoitetta.

Eduskunnan oikeusasiamies on todennut sopimuksen lainvastaiseksi.

Yli-Viikaria vastaan nostettiin lisäksi syyte maksuvälinepetoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta Finnairin lentopisteitä koskevassa asiassa. Tässä asiassa hän yksin on rikoksesta epäiltynä.

Syytteet koskevat Yli-Viikarin virkamatkoilta vuosina 2016–2020 kertyneiden Finnair Plus -palkintopisteiden käyttämistä yksityiskulujen maksamiseen vuosina 2018–2020, vaikka pisteet kuuluisivat työnantajalle.

Sekä Yli-Viikari että Koiranen kiistävät syytteet.

Eduskunta irtisanoi Yli-Viikarin kesäkuun lopussa. VTV puolestaan on pidättänyt virasta Koirasen.

Kun Yli-Viikari oli käynyt eduskunnan kansliatoimikunnan kuultavana irtisanomisasiassaan, hän kommentoi asiaa medialle. Kysymykseen tulevaisuudensuunnitelmistaan hän vastasi lausumalla Irja Askolan runon.

Yli-Viikari on valittanut irtisanomisestaan hallinto-oikeuteen.

Lue myös: