Hyppää sisältöön

Kaksi lasta ja linja-auton kuljettaja edelleen sairaalahoidossa – Otkes aloittaa varsinaisen tutkinnan Kaskisten tasoristeysturmasta

Poliisi tutkii tapausta törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena. Kuljettajaa ei ole vielä kuultu. Onnettomuustutkintakeskus ilmoitti keskiviikkona käynnistäneensä tutkinnan tapauksessa.

Onnettomuutta tutkitaan törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena. Kuva: Yle/Juho Teir

Tiistaina tapahtuneen Kaskisten tasoristeysturman jäljiltä kaksi loukkaantunutta lasta on edelleen sairaalahoidossa, kertoo onnettomuuden tutkinnanjohtaja John Forslund Pohjanmaan poliisista.

Myös linja-auton kuljettaja on sairaalassa. Häntä ei ole vielä kuultu onnettomuudesta.

Poliisia on työllistänyt onnettomuuspaikan tekninen tutkinta. Toistaiseksi ei ole kuullut ketään.

– Oli kyseessä milllainen onnettomuus tahansa, ei saman päivän aikana yleensä ehditä ketään ensimmäisen päivän aikana kuulemaan, toteaa Pohjanmaan poliisilaitoksen viestintäpäällikkö Mikael Appel.

Onnettomuutta tutkitaan törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena. Poliisi tiedotti eilen, ettei linja-auto pysähtynyt stop-merkistä huolimatta. Tässä linja-auton ajopiirturista todennäköisesti on hyötyä.

– Kaikissa linja-autoissa on digitaalinen ajopiirturi, vanhemmissa paperinen. Siitä voidaan tarkasti nähdä linja-auton tilannenopeus. Siinä ei yleensä jää paljoa epäselväksi, Mikael Appel toteaa.

Otkes aloitti tapauksen tutkinnan

Onnettomuus tapahtui tiistai-aamuna, kun koulubussi ja ratakuorma-auto törmäsivät Kaskisten keskustassa vartioimattomassa tasoristeyksessä.

Onnettomuustutkintakeskus ilmoitti jo tuoreeltaan tiistaina aikovansa todennäköisesti aloittaa tapauksessa turvallisuustutkinnan. Keskiviikkona Otkes vahvisti, että tapauksesta tehdään varsinainen tutkinta.

Otkes tutkii vain harvoja tapauksista, valtaosan hoitavat Onnettomuustietoinstituutin (OTI) tutkijalautakunnat.

Onnettomuus kosketti asukkaita

Tasoristeyksessä on sattunut useita onnettomuuksia viime vuosien aikana, ja sekä kuljetusyhtiö että Kaskisten kaupunki haluavat, että tasoristeys muutetaan vartioiduksi.

Kaskisissa hoitohenkilökunta jatkaa kriisiavun antamista niin kauan kuin tarvitaan. Keskusteluapua järjestettiin välittömästi onnettomuuden jälkeen. Tiistaina käytiin sairaanhoitaja Ulla Hellstenin mukaan paljon keskusteluita.

Suurin osa keskustelun tarpeessa olleista oli joko nähnyt onnettomuuden tai mukana onnettomuudessa. Tapaus on järkyttänyt yleisesti kaupungissa.

Keskiviikkona terveydenhoitaja vierailee koulussa. Hellstenin mukaan on tärkeää, että ihmiset pääsevät puhumaan kokemastaan ja tuntemuksistaan turvallisessa ympäristössä. Kaikki kaupungin työntekijät terveydenhuollossa, koulussa ja päiväkodissa tekevät yhteistyötä.

– Tärkeintä on, että pystyy puhumaan kokemastaan turvallisessa ympäristössä, Hellsten sanoo.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun torstaihin 7.10. kello 23 saakka.

.
.