Hyppää sisältöön

Kolme potilasta teki todennäköisesti itsemurhan Essoten yksikössä – Otkes tutkii

Tapaukset sijoittuvat tämän vuoden syyskuun ja lokakuun väliselle ajanjaksolle. Otkesin tutkinnan arvioidaan kestävän kuukausia.

Sairaalahoitoa tarvitsevat koronapotilaat hoidetaan Mikkelin keskussairaalassa. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Onnettomuustutkintakeskus Otkes on päättänyt aloittaa tutkinnan Essoten mielenterveys- ja päihdepalveluissa tapahtuneista kuolemaan johtaneista vaaratilanteista.

Essoten terveydenhuollon toimintayksikössä menehtyi lyhyellä aikajaksolla kolme osastohoidossa ollutta potilasta todennäköisesti itsemurhan seurauksena.

Tapaukset sijoittuvat tämän vuoden syyskuun ja lokakuun väliselle ajanjaksolle.

Kuntayhtymä Essote oli ottanut Otkesiin oma-aloitteisesti yhteyttä. Otkes teki tutkinnan aloittamisesta itsenäisesti päätöksen.

Tapauksen tutkinnanjohtajana toimii johtava tutkija, terveystieteiden tohtori Hanna Tiirinki. Hän pitää yleisellä tasolla selvityksen alla olevaa tapausta poikkeuksellisena, joita tulee tutkia joko organisaation sisällä tai muun viranomaisen taholta.

– Kun on kyse suhteellisen lyhyellä aikavälillä tapahtuneista toistuvista tapauksista, joissa on tiettyä yhtäläisyyttä, niin on jo turvallisuustutkintalain perusteella syytä lähteä asiaa onnettomuustutkintakeskuksessa selvittämään.

– Näin saadaan kokonaiskuvaa tapahtumien kulusta ja selvitetään, miten tämänkaltaisia vaaratapahtumia on pyritty organisaatiossa ennaltaehkäisemään sekä millaisia toimenpiteitä on tehty vaaratapahtumien jälkeen.

Tutkinnassa ei ole kyse oikeudellisesta käsittelystä. Tutkinnan tuloksilla pyritään luomaan valtakunnallisia suosituksia, joilla parannetaan asiakas- ja potilasturvallisuutta.

Samalla kyseessä on Otkesin tuoreella sote-haaralla ensimmäinen tutkinta.

– Tässäkään tutkinnassa emme etsi yksittäistä syyllistä tai yksittäistä virhettä vaan pyrimme katsomaan laajempaa kokonaiskuvaa tapahtumien kulusta. Pyrimme löytämään tekijöitä ja johtopäätöksiä, jotta turvallisuutta voidaan yleisesti edistää sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä palvelukentällä, Tiirinki kertoo.

Juttua täydennetty 6.10.2021 kello 14:57 Otkesin tutkinnanjohtajan haastattelulla

Lue myös:

.
.