Kansanedustajana, ministerinä ja Kelan johtajana toiminut ministeri Matti Puhakka on kuollut

Puhakka toimi SDP:n kansanedustajana yhteensä 17 vuotta, ministerinä liki kahdeksan vuotta ja 14 vuotta Kansaneläkelaitoksen johtajana.

Sosiaalidemokraattisessa puolueessa pitkän uran tehnyt poliitikko Matti Puhakka on kuollut. Kuva: Marja Seppänen-Helin / Lehtikuva

Pitkän linjan sosiaalidemokraattipoliitikko, ministeri Matti Puhakka on kuollut. Asiasta kertoivat hänen lähiomaisensa.

Puhakka oli syntynyt Enossa vuonna 1945 ja hän teki pitkän uran SDP:ssä, kansanedustajana, ministerinä, Kansaneläkelaitoksen johtajana sekä useissa muissa luottamustehtävissä.

Hän aloitti työuransa metsätöissä ja jatkoi korjausmiehenä. Lähiomaiset kertovat STT:lle lähettämässään tiedotteessa, että Puhakka kouluttautui kansakoulun jälkeen työteknikoksi ja kehitti itseään muun muassa lukemalla kaikki koulunsa kirjaston kirjat. Kiinnostus vaikuttaa asioihin johti Puhakan pääluottamusmiehen tehtävään, ja häntä alettiin kysyä mukaan politiikkaan.

Puhakka nousi eduskuntaan vuonna 1975 vain 30-vuotiaana ja oli kansanedustajana yhteensä 17 vuotta. Hänelle kertyi kaikkiaan liki 2 913 päivää ministerinä Kalevi Sorsan (sd.) ja Harri Holkerin (kok.) hallituksissa.

Kelan johtajaksi ja pääjohtajan sijaiseksi Puhakka siirtyi vuonna 1996. Hän toimi 25 vuotta erilaisissa kunnallisissa luottamustehtävissä ja maakuntajohtajana.

Puhakka oli aktiivisesti mukana Karjalan Liitossa ja sai järjestön kultaisen ansiomerkin ruusukkein viime vuonna. Tammikuussa 2021 Puhakka kertoi Sanomalehti Karjalaiselle (siirryt toiseen palveluun) sairastavansa syöpää ja irroittautuvansa erilaisista luottaustehtävistä.

Puolueen piirissä ja kotikonnuilla Enossa muistetaan Puhakkaa

Puhakkaa on muisteltu sosiaalisessa mediassa suruviestein ja osanotoin.

Eduskunnan puhemies ja pitkän linjan kansanedustaja Anu Vehviläinen (kesk.) kirjoittaa Twitterissä, että merkittävä suomalainen vaikuttaja on poissa.

Kansanedustaja, SDP:n varapuheenjohtaja ja Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Niina Malm kirjoittaa Twitterissä Matti Puhakan olleen yksi hänen esikuvistaan.

Pohjois-Karjalan maakuntaliiton johtaja Markus Hirvonen kirjoittaa Twitterissä Puhakan olleen yksi maakunnnan suurista vaikuttajista.