Amerikkalaisyhtiön piti hankkia Suomesta vain raaka-ainetta akkuihin – nyt se suunnittelee yli 100 miljoonan investointeja Kokemäelle

Æsir Technologiesin talousjohtajan mukaan Satakunnassa on tehty loistavaa työtä akkualan ekosysteemin luomisessa. Hyvä toimintaympäristö sai yhtiön suunnittelemaan isoja investointeja Kokemäelle.

Tälle pellolle kaavaillaan yli 100 miljoonan akkuinvestointeja Kokemäellä. Kuva: Katja Halinen / Yle

Satakunta on jo jonkin aikaa uskonut vahvasti siihen, että akkuteollisuuden tarpeisiin kannattaa alueella panostaa. Nyt työn hedelmät ovat osumassa Kokemäelle, kun amerikkalaisyhtiö Æsir Technologies kertoi yhdessä Kokemäen kaupungin kanssa suunnittelevansa laajaa akkualan tuotantoa Peipohjaan.

– Meidän piti hankkia Suomesta vain raaka-ainetta, mutta tajusimme nopeasti isommat mahdollisuudet. Täällä on kaikkea, mitä akkuteollisuus tarvitsee, sanoo Æsir Technologiesin talousjohtaja Craig Wilkins.

Kokemäen Peipohja on kaukana Æsir-yhtiön Missourin pääkonttorilta, mutta Satakunnan olosuhteet vakuuttivat yhtiön. Talousjohtaja Wilkins kehuu estoitta maakuntaa.

– Olette tehneet erinomaista työtä. Satamat, rautatie, osaamista. Ei Piilaaksokaan syntynyt sattumalta, vaan sen eteen tehtiin paljon työtä, Wilkins sanoo.

Æsir Technologies -yhtiön talousjohtaja Craig Wilkins ihastelee Satakunnan olosuhteita akkuteollisuudelle. Kuva: Katja Halinen / Yle

Lyijyakun haastaja

Æsirin tuotteissa ei kyse ole sähköautojen voimanlähteistä vaan nikkelisinkkiakuista, joiden uskotaan korvaavan vanhat lyijyakut. Sen etuja lyijyakkuun verrattuna ovat hyvän tehon lisäksi kestävyys ja ympäristöystävällisyys. Yhtiön mukaan akku kestää käytössä kymmenen vuotta eli kaksinkertaisen ajan lyijyakkuun verrattuna.

Teknologian markkinat löytyvät yhteiskunnan kannalta kriittisistä toiminnoista, kuten datakeskuksista, tukiasemista ja sairaaloista. Myös sota- ja ilmailuteollisuus ovat potentiaalisia käyttäjiä samoin kuin vaikkapa veneet ja trukit.

Æsir Technologies on vakuuttunut akkutyypin menestyksestä markkinoilla, ja yhtiö onkin tehnyt viime aikoina isoja suunnitelmia ja päätöksiä investoinneista.

Kokemäelle sen suunnitelmissa on rakentaa aluksi parikymmentä henkeä työllistävä nikkelihydroksiditehdas, joka tuottaa materiaalia varsinaiselle akkutehtaalle.

Sellaisen Æsir aikoo rakentaa Etelä-Dakotaan (siirryt toiseen palveluun) ja mahdollisesti myös Kokemäelle. Yli 100 miljoonan euron tehdas ja 400 työpaikkaa olisi lottovoitto Kokemäen kaupungille.

Markkinat vaikuttavat aikatauluihin

Kaupungin johto on luonnollisesti innoissaan tilanteesta ja uskoo vahvasti, että amerikkalaisyhtiön suunnitelmat menevät maaliin saakka. Nimet löytyvät nyt aiesopimuksesta.

Sen pohjalta materiaalitehdas käynnistyisi parin vuoden kuluttua ja varsinainen akkutehdas vuotta myöhemmin.

Kaupunginjohtaja Teemu Nieminen uskoo, että amerikkalaisyhtiön isot suunnitelmat Kokemäellä toteutuvat. Kuva: Katja Halinen / Yle

Toinen kysymys onkin, millä varmuudella hankkeet Kokemäelle todellisuudessa toteutuvat.

Osapuolet vakuuttavat, että lupaprosessissa tuskin tulee vastaan samanlaista yllätystä kuin BASF:in Harjavallan tehtaalla, sillä ympäristön kuormituksen luvataan jäävän pieneksi.

Æsir Technologies -yhtiön talousjohtaja Craig Wilkins korostaa, että lopullinen rakennusaikataulu erityisesti ison akkutehtaan osalta riippuu myös markkinoista.

– Tähtäämme Euroopan, Pohjois-Amerikan ja Lähi-idän markkinoille ja uskomme vahvasti kasvuun näillä alueilla. Kokemäki on ihanteellinen paikka akkutehtaalle noita markkinoita varten, mutta tehtaan aikataulu riippuu tietysti siitä, miten nopeasti saamme nuo alueet haltuun.

Lue myös: