Ylen 17-vuotias päätoimittaja: Tytöt kohtaavat paljon terveyteen liittyvää väärää tietoa

Vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen väistyy tämän päivän ajaksi, kun hänen tehtävänsä Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksessa ottaa hoitaakseen lukiolainen Meeri Havumäki. Vaihdos liittyy kansainväliseen tyttöjen päivään.

 Ylen 17-vuotias päätoimittaja: Suomessa tyttöjen asiat ovat verrattain hyvin, mutta asenteissa voi piillä vähättelyä
Ylen 17-vuotias päätoimittaja: Suomessa tyttöjen asiat ovat verrattain hyvin, mutta asenteissa voi piillä vähättelyä

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminta saa torstain ajaksi uuden vastaavan päätoimittajan. Lukiota käyvällä, 17-vuotiaalla Meeri Havumäellä on takanaan puoli vuotta koulutusta vain tätä päivää varten.

Kyse on Plan Internationalin ja Ylen tempauksesta, joka liittyy kansainväliseen tyttöjen päivään. Havumäki muistuttaa, että Suomessakin riittää tehtävää naisten ja tyttöjen oikeuksien edistämiseksi.

– Täällä asiat ovat verrattain hyvin, mutta esimerkiksi asenteissa saattaa piillä tyttöjen vähättelyä. Tyttöyttä voidaan pitää heikkoutena tai hauskana, söpönä juttuna, eikä tyttöjä oteta vakavasti, Havumäki kertoi Ylen aamussa torstaina.

Kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään 11. lokakuuta. Plan Internationalin teema on tällä kertaa tytöt ja tieto: järjestön mukaan tiedon puute muun muassa altistaa tyttöjä lapsiavioliitoille ja liian varhaisille raskauksille sekä uhkaa koulunkäyntiä.

Luotettava tieto on tärkeää kaikille, sanoo Havumäki. Hän on pannut merkille, että netissä liikkuu juuri nyt paljon väärää tietoa koronasta ja rokotteista.

– Esimerkiksi rokotteiden haittavaikutuksilla saatetaan pelotella ja aiheuttaa epävarmuutta. Tytöt kohtaavat myös tosi paljon terveyteen liittyvää väärää tietoa.

Havumäen mukaan seksuaalisuudesta, kehosta ja kuukautisista ei välttämättä uskalleta puhua, joten netti on monelle nuorelle ainoa paikka etsiä tietoa. Myös urheilu ja ruoka kiinnostavat.

Ylen aamun haastattelussa sijaisen työpäivä oli vasta alussa. Mitä oikeastaan kuuluu vastaavan päätoimittajan tyypilliseen päivään, Jouko Jokinen?

– Käytännössä se on kokouksia, kokouksia ja kokouksia. Totta kai uutisvirtaa seurataan, välillä ratkaistaan erilaisia kimurantteja kysymyksiä ja puhutaan ihmisten kanssa.

Havumäen päivää vastaavana päätoimittajana voi seurata Ylen ja Plan International Suomen (siirryt toiseen palveluun) eri somekanavien kautta.