SDP lupaa, että terveydenhoitoa saa aina tarvittaessa – puolue ei kuitenkaan takaa yhtä sosiaali- ja terveysasemaa joka kuntaan

SDP haluaa varmistaa, että kiireettömän terveydenhoidon seitsemän päivän hoitotakuu toteutuu kaikkialla Suomessa. Puolue vaatii, että hoitohenkilökunnan palkan ja työolojen pitää olla houkuttelevia.

SDP:n puheenjohtajan Sanna Marinin mielestä ylhäältä käsin ei pidä sanella hyvinvointialueille, missä paikoissa pitää olla sosiaali- ja terveydenhuollon palveluverkon toimipiste. Kuva: Petteri Bülow / Yle

SDP nostaa aluevaalien kärkiteemaksi terveydenhoidon. Puolue vaatii vaaliteemanaan, että hoitoa on saatava aina tarvittaessa.

– Ihmisten hyvinvointi on SDP:lle sydämen asia, puheenjohtaja Sanna Marin kiteytti puolueen vaaliteeman tiedotustilaisuudessa torstaina.

SDP:n hoitolupaus tarkoittaa esimerkiksi kiireettömään hoitoon pääsyä seitsemässä päivässä hoitotarpeen arvioinnista. Tavoite on hyvin samankaltainen kuin hallituksen aie parantaa hoitotakuuta.

Hallituksen tarkoitus on, että kun uudet hyvinvointialueet aloittavat vuonna 2023, määräaikaa hoidon tarpeen arvioinnista hoitoon pääsyyn tiukennettaisiin kolmesta kuukaudesta seitsemään päivään.

– Kentällä pitää käytännössä varmistaa, että hoitotakuu toteutuu aidosti, Marin sanoi.

Seitsemän päivän hoitotakuu toteutuu jo yli puolessa kunnista

SDP:n tavoitteena on, että ihmisen hoidon tarve arvioitaisiin samana päivänä, kun hän ottaa yhteyttä terveydenhoitoon. Puolueen hoitolupaus koskee myös mielenterveyshoitoa.

Suun terveyden hoidossa SDP tavoittelee kiireettömän hoitotakuun lyhentämistä puolesta vuodesta kolmeen kuukauteen. Hoidon tarpeen arviointi pitäisi tehdä samana päivänä, kun ihminen on ottanut yhteyttä hoitoon päästäkseen.

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm kertoi puolueen kärkiteemojen tiedotustilaisuudessa, että perusterveydenhoidon seitsemän päivän hoitotakuu toteutuu tällä hetkellä yli 60 prosentissa kunnissa.

Rönnholmin mukaan nyt on aika kiriä, jotta jokaiselle suomalaiselle pystyttäisiin tarjoamaan palvelut samalla tavalla.

– Jokaisen suomalaisen on voitava luottaa siihen, että hoitoon pääsee tarvittaessa, asuinpaikasta riippumatta, puolue linjaa aluevaalien kärkiteemoissaan.

SDP ei takaa yhtä sote-asemaa joka kuntaan

Puolueiden kampanjointi aluevaaleissa näyttäisi keskittyvän siis odotetusti terveydenhoitoon. SDP:n hallituskumppani keskusta haluaa varmistaa, että joka kunnassa säilyisi vähintään yksi sosiaali- ja terveysasema.

SDP ei aio antaa lupausta siitä, että joka kunnassa on vähintään yksi sote-asema.

Puheenjohtaja Sanna Marin kertoi tiedotustilaisuudessa, että SDP haluaa, että palvelut ovat lähellä.

– Alueilla pitää katsoa, mikä on järkevä palveluverkko: millä tavalla voidaan parhaiten turvata, että ihmisten sosiaali- ja terveyspalvelut toimivat, ne ovat kattavat, ne ovat laadukkaat ja palvelua saa ajoissa, Marin sanoi.

– En tekisi sellaista linjausta, että ikäänkuin ylhäältä sanelisimme, että näissä ja näissä paikoissa pitää olla palveluverkon toimipiste. Alueella tiedetään tilanne parhaiten, pitää luottaa alueen päättäjiin.

Puoluesihteeri Antton Rönnholm luottaa myös digitaalisiin etäpalveluihin.

– Eikö tarkoitus ole tässä uudistuksessa, että alueellisesti keksitään innovaatioita, onko erilaisia kiertäviä päivytyksiä, Rönnholm pohti.

Sanna Marin puolestaan muisti vierailultaan Kokkolasta, että siellä iäkkäimmät ihmiset käyttivät eniten digitaalisia palveluita.

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm (vas.), puheenjohtaja Sanna Marin ja varapuheenjohtaja Niina Malm kertoivat puolueen kärkiteemoista aluevaaleissa torstaina Helsingissä. Kuva: Petteri Bülow / Yle

SDP: Työntekijöiden palkka ja työolot on oltavat houkuttelevia

SDP korostaa kärkiteemoissaan lisäksi henkilökunnan asemasta huolehtimista, kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät kunnilta hyvinvointialueiden hoidettavaksi vuoden 2023 alussa.

– Me lupaamme huolehtia henkilöstön asemasta uudistuksen aikana, lukee SDP:n kärkiteemojen esitteessä.

Puheenjohtaja Sanna Marinin mukaan työntekijöiden palkka ja työolot ovat keskeisiä tekijöitä. Marin korosti samaan hengen vetoon, että SDP ei ole työmarkkinaosapuoli eli ei vaikuta palkkaneuvotteluihin.

Sanna Marin arvioi, että Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa työntekijätarpeen kattamiseksi. Lisäksi Marinin mielestä pitää selvittää, miten maahanmuuttajien aiempi osaaminen voitaisiin lukea paremmin hyödyksi työssä ja opinnoissa.

Marin: Opintolainojen hyvitys syrjäseudulla on yksi vaihtoehto

Marin pitää yhtenä mahdollisena keinona opintolainojen alueellista hyvitysmallia, jotta hoitotyöntekijöitä riittäisi joka Suomen kolkkaan.

Opetusministeriössä on valmistelussa hyvitysmalli, jota kokeiltaisiin esimerkiksi lääkärien saamiseksi syrjäseuduille. Erityisesti keskusta on hellinyt ajatusta.

Työntekijä saisi opintolainaansa hyvityksen valtiolta, jos hän vastaanottaisi uran alkuvaiheessa työn alueelta, jonne lääkäreitä ei muuten olisi saatavilla. Esimerkiksi Norjassa on käytössä alueellinen opintolainan hyvitysmalli.

Marinin mukaan hallituksella ei ole kuitenkaan vielä päätöstä hyvitysmallin käynnistämisestä.

SDP:n mielestä jokaisella hyvinvointialueella sosiaali- ja terveydenhoidon johtamista on parannettava ja työhyvinvoinnista sekä työssä jaksamisesta on huolehdittava.

Sanna Marin tavoittelee aluevaalien voittoa puolueelleen

Puheenjohtaja Sanna Marinin mukaan SDP tavoittelee aluevaaleissa vaalien voittoa.

Puoluesihteeri Antton Rönnholm tarkentaa voiton määrittelyä, että SDP tavoittelee valtakunnallista ykkössijaa prosentuaalisessa kannatuksessa. Lisäksi toiveena on suurimman puolueen asema mahdollisimman monella hyvinvointialueella.

Puoluesihteerin Antton Rönnholmin mukaan SDP:llä on tähän mennessä jo yli tuhat ehdokasta vaaleihin. Puolueen tavoitteena on saada täydet ehdokaslistat kaikkien hyvinvointialueiden vaaleihin.

Puheenjohtaja Sanna Marin ei itse ole ehdolla aluevaaleissa Pirkanmaalla. Marinin mukaan hänen nykyiset työtehtävänsä ovat niin mittavia, että hän ei lähde ehdolle.

SDP:n ministereitä ja kansanedustajia on kuitenkin luvassa ehdokaslistoille.

Puolue käyttää aluevaaleihin 690 000 euroa. Budjetti on ennakkotietojen perusteella todennäköisesti suurin kaikista puolueista.

Summassa ovat mukana niin puolueen kuin piirijärjestöjenkin käyttämät rahat. Ehdokkaiden kampanjarahat ovat asia erikseen.

Voit keskustella aluevaaleista perjantaihin 8.10 2021 kello 23 asti. Napauta keskustele-painiketta jutun jälkeen.

Katso lisää: