Kansanedustajien usko aluevaalien vetovoimaan vaihtelee: “Toivon olevani väärässä”

Tammikuussa valittavat hyvinvointialueiden valtuustot päättävät monista kansalaisten kannalta tärkeistä lähipalveluista, kuten terveysasemien ja sairaaloiden palveluista sekä palo- ja pelastusalasta.

Tammikuussa suomalaiset pääsevät äänestämään edustajia tulevien hyvinvointialueiden valtuustoihin.. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Kaakkois-Suomen kansanedustajien usko tammikuun aluevaalien vetovoimaan vaihtelee. 12 Ylen kyselyyn vastanneesta seitsemän uskoo vaalien kiinnostavuuteen, kolme epäröi ja kaksi ei osaa sanoa.

Yle kysyi syyskuun lopulla Kaakkois-Suomen 17 kansanedustajalta “Uskotteko, että kansalaiset ovat kiinnostuneet aluevaaleista ja innostuvat äänestämään?”.

Vaalien vetovoimaan sanovat uskovansa SDP:n Niina Malm, Suna Kymäläinen, Paula Werning ja Sirpa Paatero, keskustan Hanna Kosonen ja Ari Torniainen sekä vihreiden Heli Järvinen.

Ei -vastauksen kannalla olivat kokoomuksen Ville Kaunisto, perussuomalaisten Sheikki Laakso ja VKK:n Ano Turtiainen. Perussuomalaisten Jani Mäkelä ja kokoomuksen Jukka Kopra eivät osanneet ottaa kantaa asiaan.

Tulevien hyvinvointialueiden valtuustot päättävät alueensa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä sekä palo- ja pelastusalueiden palveluista.

– Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat niin olennainen osa ihmisten elämää, että uskon ihmisten kiinnostuvan. Erityisesti meillä Etelä-Savossa on näiden palveluiden saatavuudesta puhuttu tosi paljon, keskustan Hanna Kosonen perustelee.

Vaaliväsymys ja asian merkitys vielä haussa?

Eniten edustajista epäröi kokoomuksen Ville Kaunisto, jonka mielestä sosiaali- ja terveyspalvelut olisi pitänyt jättää vahvojen kuntien harteille.

– Ihmisten aktivointi uusiin vaaleihin ja tietyllä tavalla täysin uudelle tasolle on hyvin haasteellista. Se ei tarkoita tietenkään sitä, ettenkö minä toivo olevani väärässä, Kaunisto sanoo.

SDP:n Suna Kymäläisen mielestä ehdokkailla, puolueilla ja medialla on suuri vastuu tuoda vaalien merkitys esille kansalaisille.

– Ymmärrän vaaliväsymyksen, kun vaaleja on ollut toistuvasti useita peräjälkeen, mutta kyllä aluevaaleissa ja hyvinvointivaaleissa puhutaan niin tärkeistä, ihmisten arkeen liittyvistä perusarvoista, että jokaisen pitäisi kiinnostua näissä vaaleissa ja vaikuttaa äänestämällä.

Perussuomalaisten Sheikki Laakso sanoo pitävänsä vaaleja täysin turhana. Saman puolueen Jani Mäkeläkin suhtautuu epäröiden vaali-innostukseen, mutta toivoo ihmisten uskaltautuvan uurnille.

– On vaikea sanoa, kuinka tulee käymään, mutta totta kai toivon että ihmiset äänestäisivät. Aluevaltuusto päättää jatkossa puolista niistä rahoista, jotka ovat ennen olleet kunnan päätettävissä ja täysin alueen sote-palveluista. Lääkäriin pääsy kiinnostaa kansalaisia ja siitä aihepiiristä juurikin vaalissa on kyse, Mäkelä muistuttaa.