Sedun Kirkkokadun rakennushanke viivästyy pahasti – kaupunki, koulutuskuntayhtymä ja kotiseutuyhdistys napit vastakkain

Valitus ja ruuhka hallinto-oikeudessa viivästyttää Sedun Kirkkokadun rakennushanketta Seinäjoella. Kaupunki ja koulutuskuntayhtymä moittivat yhdistystä kovin sanoin tiedotteessaan.

Sedun Kirkkokadun tontti on keskeisellä paikalla Aalto-keskuksen naapurissa. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Seinäjoella koulutuskuntayhtymä Sedun Kirkkokadun rakennushanke viivästyy pahoin.

Etelä-Pohjanmaan kotiseutu- ja museoyhdistyksen rakennusperintötyöryhmä on kesäkuussa tehnyt valituksen hallinto-oikeudelle Seinäjoen kaupungin Kirkkokadun poikkeamislupapäätöksestä. Kaupungin arvioin mukaan käsittelyaika venyy puoleentoista, kahteen vuoteen.

Seinäjoen kirkkokadun tontti pysyy siis tyhjillään pitkään. Rakennukset purettiin tontilta jo viime vuonna (2020).

Tontille pitäisi nousta muun muassa Sedun uusi oppilaitos. Tällä hetkellä opiskelijat ja henkilökunta ovat väistötiloissa Joupissa entisessa Citymarketin kiinteistössä.

Jostain syystä kaupunki ei ole ollut tietoinen kesäkuussa tulleesta valituksesta, vaan oli saanut tiedon vasta nyt, kun rakentamisen piti alkaa.

Vaasan Hallinto-oikeudesta kerrotaan, että valitus on saapunut kirjaamoon kesäkuun lopulla ja sillä on jo käsittelijä. Käsittelyajat ovat keskimäärin noin 16 kuukautta. Mitään varsinaista ruuhkaa hallinto-oikeudessa ei ole.

Kaupunki ja koulutuskuntayhtymä moittivat kovin sanoin

Kaupunki ja koulutuskuntayhtymä moittivat yhdistystä melko kovin sanoin tiedotteessaan. Sen mukaan osapuolilla tai naapureilla ei ollut huomautettavaa, kun poikkeamislupa oli lausuntokierroksella.

Kaupunki ja Sedu kertovat myös esittäneensä neuvottelupyynnön Etelä-Pohjanmaan kotiseutu- ja museoyhdistys ry:n Rakennusperintötyöryhmän puheenjohtajalle, mutta kutsua ei otettu vastaan.

– Aalto-keskuksen läheisyys on Kirkkokadun kampuksen suunnittelussa otettu huomioon ja muutoksia on tehty matkan varrella arvokasta kulttuurimaisemaa arvostaen. Sedun, Seinäjoen kaupungin ja Alvar Aalto -säätiön kanssa on tehty hyvää yhteistyötä ja mietitty yhdessä ratkaisuja, perustellaan tiedotteessa.

Kaupunki ja koulutuskuntayhtymä ovat huolissaan siitä, että rakennushankkeen viivästyminen tietää taloudellisia tappioita ja rakennuskustannukset kasvavat. Urakkasopimukset muun muassa raukeavat marraskuun lopulla.

"Ihan normaalia demokratiaa"

Kotiseutu- ja museoyhdistyksen puheenjohtaja Tuija Ahola ihmettelee kaupungin ja koulutuskuntayhtymän ulostuloa. Hänen mukaansa valitus on tehty lain mukaan ja valitusajan puitteissa.

– Ihan normaalia demokratiaan kuuluvaa käytäntöä, ei tässä ole mitään kummallista, sanoo Tuija Ahola.

Valitus on jätetty jo kesäkuussa ja on kummallista, että kaupunki ei ollut siitä tietoinen ennen kuin rakentamisen alkamisesta tehtiin lehtijuttu.

– Aalto-keskus on arvokas paikka ja on tosi tärkeää, että huomioidaan suojavyöhykkeet ja rakentaminen on sellaista, ettei se vahingoita Aalto-keskusta. Me haluamme, että se viimeisen päälle katsotaan, että ympäristö on sellaista, joka kestää siinä rinnalla, kertoo Ahola.

Hän muistuttaa, että kirjastoa rakennettaessa järjestettiin arkkitehtikilpailu ja nytkin se olisi ollut tarpeen.

– Tässä on menty vähän "oikoosesti", sanoo Ahola.

Ahola sanoo, että kun prosessi on kesken, ei katsota tarpeelliseksi neuvotella kaupungin ja koulutuskuntayhtymän kanssa.

Poikkeamislupaprosessin aikana pyydettiin lausuntoja eri tahoilta ja silloin myös Museovirasto ja Alvar Aalto -säätiö vastustivat poikkeusluvan myöntämistä tontille vedoten juuri Aalto-keskuksen läheisyyteen ja tontin arvokkuuteen. Myös Alvar Aalto -säätiö on toivonut arkkitehtikilpailun järjestämistä.

Kirkkokadun tontti on nyt tyhjillään ja taitaa olla pitkään. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Artikkelia muokattu: Lisätty kotiseutuyhdistyksen kommentit 7.10.2021 klo 12:59

Lisätty myös hallinto-oikeuden ja Aalto-säätiön näkemys.