Tutkijat pyrkivät läpimurtoon ennenaikaisten synnysten estämisessä – ryhmä on keksinyt mahdollisen hoitomuodon, johon halutaan patentti

Keinoja ennenaikaisten synnytysten estämiseen ei tällä hetkellä ole. Oulun yliopiston tutkimusryhmä on kuitenkin löytänyt tekijöitä, jotka voisivat liittyä ennenaikaisen synnytyksen käynnistymiseen.

Ennenaikaisten synnytysten ehkäiseminen on tärkeää, sillä mitä aikaisemmin lapsi syntyy, sitä haitallisempaa se voi olla lapsen kehitykselle. Kuva: AOP

Oulun yliopiston tutkimusryhmä pyrkii saamaan kansainvälisen läpimurron ennenaikaisten synnysten ehkäisyssä.

Ryhmä on keksinyt mahdollisen uudenlaisen hoitomuodon ja sen patentoimista selvitetään. Poikkeuksellisen asiasta tekee se, että keinoja ennenaikaisten synnytysten estämiseen ei ole aiemmin ollut, koska vielä ei tiedetä, mikä ylipäätään käynnistää synnytyksen.

Oulun yliopiston dosentin Antti Haapalaisen johtama tutkimusryhmä on kuitenkin löytänyt tekijöitä, jotka voisivat liittyä ennenaikaisen synnytyksen käynnistymiseen.

Löydösten perusteella kehitetty uudenlainen hoitomuoto voisi olla käytössä joidenkin vuosien kuluttua, Haapalainen arvioi. Tämä vaatii kuitenkin lisätestejä.

Jos uuden hoitomuodon patentointi onnistuu, sen toimivuus on tämänkin jälkeen selvitettävä erilaisilla kokeilla. Hoito on todettava myös turvalliseksi kliinisillä testeillä pienryhmissä ja sen jälkeen laajempi käyttö voi olla mahdollista.

– Koska kyseessä ovat raskaana olevat naiset, on oltava tarkka, miten tällaista hoitomuotoa voidaan käytännössä testata.

Yksi tärkeimmistä tutkimusmateriaaleista on ollut ihmisen istukka, jonka tiettyjen proteiinien määrän muutoksista voidaan nähdä alttius ennenaikaisen synnytyksen käynnistymiselle. Lisäksi tutkimuksessa on pyritty selvittämään, pystytäänkö tähän viittaavia merkkiaineita saamaan kiinni äidin verestä.

Mitä aikaisemmin lapsi syntyy, sitä haitallisempaa se voi olla lapselle ja hänen kehitykselleen, Antti Haapalainen sanoo. Myös vanhemmille voi koitua huolta ja yhteiskunnalle hoitokustannuksia ennenaikaisesta synnytyksestä.

Lastentautien tutkimussäätiö on vastikään myöntänyt 90 000 euroa ennenaikaisten synnytysten syyn tutkimiseen tutkimusryhmää johtavalle Antti Haapalaiselle.