Hyppää sisältöön

Keho reagoi eri ruokiin yllättävän yksilöllisesti, kertoo tutkimus – terveellinen ruoka saattaakin nostaa kolesterolia tai verensokeria

Jotkut ihmiset voivat reagoida rasvoihin ja sokereihin jopa päinvastoin kuin muut. Yleiset terveyssuositukset ottavat heikosti huomioon yksilöllisiä eroja.

Ihmiset reagoivat eri ruoka-aineisiin eri tavalla. Terveellisetkin ravintoaineet saattavat joidenkin kohdalla esimerkiksi nostaa kolesterolia. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Ihmisten välillä on suuria eroja siinä, miten eri ravintoaineet vaikuttavat kehoon, kertoo Itä-Suomen yliopiston tutkimus.

Ravitsemus- ja tietojenkäsittelytieteilijöistä koostuva tutkimusryhmä kehitti uuden tilastollisen menetelmän, jolla mallinnetaan ravintoaineiden vaikutuksia ruokapäiväkirjojen ja verikokeiden avulla. Tutkimuksessa oli yli sata osallistujaa.

Analyysi osoitti, että keho reagoi eri ruoka-aineisiin hyvin yksilöllisesti. ** **

– Joku voi syödä vaikka kananmunaa tai juustoa ja se ei vaikuta kolesteroliarvoihin, ja toisilla taas vaikuttaa, kertoo väitöskirjatutkija, data-analyytikko Jari Turkia.

Rasvahappoihin reagoimisessa suurimmat erot

Suurimmat erot huomattiin siinä, miten keho reagoi kertatyydyttymättömiin rasvahappoihin, joita on esimerkiksi oliiviöljyssä, pähkinöissä ja siemenissä. Niitä pidetään yleensä melko terveellisinä rasvoina.

Suurimmalla osalla ihmisistä ne lisäsivät veren insuliinia eli laskevat verensokeria, mutta toisilla vaikutus oli mitätön. Osalla kävikin päin vastoin eli verensokeri nousi.

Pienempiä eroja huomattiin myös muun muassa omega-3-rasvahappojen sekä C- ja D-vitamiinien kohdalla.

Tutkimukseen osallistuneiden joukosta tunnistettiin ryhmiä, joissa ravintoaineiden vaikutukset olivat samansuuntaisia. Erot eivät ole siis täysin yksilöllisiä, vaan yleensä ne jakautuvat isompiin ryhmiin.

Geenit selittävät eroja osittain, mutta eivät kokonaan. Muun muassa painoindeksi, suoliston mikrobisto ja elintavat voivat vaikuttaa asiaan – ja jos keho muuttuu, myös sen reagointitapa eri ravintoaineisiin voi muuttua.

Oliiviöljy on useimmille hyväksi, sillä se lisää veren insuliinia eli alentaa verensokeria. Toisilla vaikutus voi olla jopa päinvastainen. Kuva: Paula Koskinen / Yle

Ruokavaliolla voi parhaimmillaan välttää lääkityksen

Ruokavaliosuositukset on yleensä suunniteltu isoille ihmisjoukoille ikään, sukupuoleen tai terveydentilaan katsomatta. Ne ovat hyödyllisiä ohjenuoria, mutta eivät aina ota huomioon yksilöllisiä eroja, Turkia sanoo.

Mitä jos juuri minun kehoni reagoikin eri lailla kuin muiden? Pitäisikö kaikkien nyt käydä verikokeissa?

Ei sentään, sanoo Turkia. Yleisesti ottaen ihmiset pärjäävät varsin hyvin syömällä monipuolisesti ja noudattamalla yleisiä suosituksia. Suurimmalla osalla ihmisistä ei edes ole kovin helposti pääsyä tutkimuksiin, joissa ruoka-aineiden vaikutukset voitaisiin selvittää.

– Ei siihen nyt varmaan niin kriittisesti kannata suhtautua. Yleiset ravitsemussuositukset ovat ihan hyvä lähtökohta, eikä niillä ohjeilla voi varmaan syödä aivan väärin, Turkia toteaa.

Tutkimuksista on todennäköisesti ensisijaisesti hyötyä niille, jotka kärsivät ruokavalioon liittyvistä terveysongelmista: diabeteksesta, korkeasta kolesterolista, sydän- ja verisuonisairauksista.

– Jos on vaikka kolesteroliarvojen kanssa ongelmia, voidaan tutkia sitä, mikä niihin henkilökohtaisesti vaikuttaa. Sen perusteella voidaan muokata ruokavalio, joka ei kohota kolesterolia sen sijaan, että söisi ihan mitä vain ja ottaisi lääkkeitä päälle.

Tutkimusta jatketaan nyt munuaispotilaiden parissa. Munuaissairauksista kärsivillä on useimmiten tiukat ruokarajoitukset fosforin ja kaliumin saannin suhteen, koska ne voivat aiheuttaa muun muassa rytmihäiriöitä. Kaikki potilaat eivät kuitenkaan saa oireita. Tutkimuksen avulla voidaan selvittää, voisiko joidenkin potilaiden ruokarajoituksia löysentää.

Jokainen voi myös tehdä päätöksiä ruokavaliostaan kehon tuntemusten mukaan: terveellisenäkään pidettyä ruokaa ei ole pakko syödä, jos siitä tulee haittoja tai oireita.

Itä-Suomen yliopiston tutkimusartikkeli Mixed-effect Bayesian network reveals personal effects of nutrition on julkaistu Scientific Reports -lehdessä.