Mantaqa-jengi mukana suuressa huumekauppavyyhdissä: Suomeen tuotiin huumeita yli kuuden miljoonan arvosta, epäilee poliisi

Poliisi epäilee yli kahtakymmentä henkilöä huumausainerikoskokonaisuudessa, jossa Suomeen tuotiin 40 kiloa kokaiinia ja 100 kiloa amfetamiinia.

Esitutkinnan aikana takavarikoitua amfetamiinia. Kuva: Keskusrikospoliisi

Rikollisryhmä toi Ruotsista Suomeen noin 40 kiloa kokaiinia ja noin 100 kiloa amfetamiinia sekä useita kiloja ketamiinia, epäilee poliisi (siirryt toiseen palveluun) valmiiksi saamassaan esitutkinnassa.

Laajasta huumausaineiden maahantuontiin ja levitykseen liittyvästä rikoskokonaisuudesta epäillään yli kahtakymmentä henkilöä. He ovat syyllistyneet tuomioistuinten ratkaisujen mukaan myös muihin törkeisiin huumausainerikoksiin vuoden aikana.

Heidän epäillään varastoineen ja levittäneen huumeita pääkaupunkiseudulla ja Keski-Suomessa. Esitutkinnassa selvitettyjen huumeiden katukauppa-arvo olisi ollut poliisin mukaan yli kuusi miljoonaa euroa. Esimerkiksi yhdestä grammasta kokaiinia voi saada 100 euroa.

Poliisin epäilyn mukaan huumeita on ollut lähettämässä Ruotsista Suomeen kaksi henkilöä. Heitä epäillään törkeistä huumausainerikoksista. Useat eri ryhmät ovat Suomessa vastaanottaneet ja levittäneet huumeita. Niitä on toimitettu eri vastaanottajille vaihtelevia määriä.

Aiemmat tutkinnat paljastivat lisää epäiltyjä rikoksia

Yksi huumeita vastaanottanut ryhmä on poliisin mukaan ollut uutena järjestäytyneen rikollisuuden ryhmänä pidetty Mantaqa. Sen epäillään ottaneen vastaan yhdeksän kiloa kokaiinia, kilon amfetamiinia ja 5 000 Subutex-tablettia, joista osa takavarikoitiin.

Poliisi takavarikoi esitutkinnan aikana yhteensä noin kilon kokaiinia ja noin 25 kiloa amfetamiinia sekä noin 3 500 Subutex-tablettia. Lisäksi poliisi takavarikoi useita ampuma-aseita, joista osa oli sarjatuliaseita. Takavarikoitujen huumausaineiden katukauppa-arvo on yli 750 000 euroa.

Esitutkinnan yhteydessä takavarikoituja ampuma-aseita. Kuva: Keskusrikospoliisi

Epäillyt käyttivät huumausaineiden levittämiseen ja välittämiseen useampaa salattua viestisovellusta, joista saadulla näytöllä on ollut suuri merkitys epäiltyjen rikosten selvittämisessä.

– Epäillyt ovat toimineet rikoksissa järjestelmällisesti, muun muassa säilyttäneet huumausaineita ja aseita varastoissa eri puolilla pääkaupunkiseutua ennen edelleen levittämistä, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kimmo Sainio KRP:stä sanoo.

Seitsemän rikoskokonaisuudesta epäiltyä on vangittuna. Suurin osa epäillyistä oli jäänyt kiinni aiempien huumausainerikostutkintojen yhteydessä.

– Aiemmissa esitutkinnoissa on selvinnyt uusia rikosepäilyjä, joita on tässä esitutkinnassa tutkittu, Sainio kertoo.

Keskusrikospoliisi on tutkinut tapausta yhdessä Länsi-Uudenmaan, Sisä-Suomen ja Helsingin poliisilaitosten kanssa.

Epäiltyjen viestinvaihdossa paljastunut kuva kokaiiniharkosta. Kuva: Keskusrikospoliisi

Lisää aiheesta: