1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sähkön hinta

Sähkön hinta nousi korkealle, edullisen sopimuksen tekeminen on nyt myöhäistä – puolen vuoden päästä hintoihin odotetaan tuntuvaa muutosta

Kuluttaja voi unohtaa hintapiikkien jännittämisen, jos tekee kiinteähintaisen sähkösopimuksen. Tosin edullinen sopimus olisi pitänyt tehdä vuosi sitten.

Sähkön hinta on yli kaksinkertaistunut vuodessa. Nyt markkinat ennustavat hintojen tuntuvaa pudotusta kevään aikana. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Jokainen suomalainen näkee sähkölaskussaan, että energiamurros on täällä.

Varsinkin sähkölämmittäjien sydäntä on saattanut kylmätä, kun hinnat ovat selvästi yli kaksinkertaistuneet viime vuoteen verrattuna.

Vuosi sitten syys-lokakuun vaihteessa sähkö maksoi pörssissä alle kolme senttiä kilowattitunnilta. Tänä vuonna hinta oli vastaavaan aikaan yli seitsemän senttiä.

Vaikka hinta on kallistunut vauhdilla, se ei ole ennätystasolla. Kuukauden keskimääräiset hinnat ovat olleet selvästi kovempiakin. Esimerkiksi vuoden 2010 helmi- ja joulukuussa kuukauden keskihinta onnistui rikkomaan yhdeksän sentin rajan.

Mutta keskiarvojen taakse kätkeytyy uuden energiamurroksen ominaispiirre. Hintojen vaihtelu ylös ja alas on yhä rajumpaa.

Hintojen heilahtelu on seurausta tuulivoiman osuuden kasvusta sähkön tuotannossa. Kun tuulee hinnat putoavat, kun ei tuule hinnat nousevat. Energiaviraston laskelman mukaan hintapiikit ylös- ja alaspäin ovat kasvaneet tuntuvasti lyhyessä ajassa.

Toissavuoden alussa vuorokauden alimman ja ylimmän hinnan ero oli alle pari senttiä kilowattitunnilta. Tämän vuoden lokakuussa kahdeksan sentin hinnanvaihtelut ovat olleet tavallisia. Syyskuussa oli paljon yksittäisiä päiviä jolloin hinta heilahteli kymmenen senttiä halvan yön ja kalliin päivän välillä.

Tuuli, pakkanen ja yhdentyvä Eurooppa määräävät tahdin

Tuulivoiman hajautuminen yhä laajemmalle alueelle saattaa tasata hintaheilahteluja. Tuulta pitäisi riittää todennäköisesti jollekin alueelle, vaikka jollain toisella alueella olisikin tyyntä. Ainakaan vielä ei ole tällaista tasaantumista havaittavissa.

– Hintojen vaihtelu todennäköisesti kasvaa, koska tuulen osuus sähköntuotannosta kasvaa, ennakoi kantaverkkoyhtiö Fingridin strategisen verkkosuunnittelun päällikkö Mikko Heikkilä.

Tuulivoiman tuotantovaihtelua voitaisiin tasata esimerkiksi vesivoimalla, mutta tänä vuonna Pohjoismaiden vesivoimavarannot ovat kärsineet kuivasta kesästä. Energiaviraston Antti Paanasen mukaan kaikkien Pohjoismaiden vesivoiman tilanne on selvästi huonompi kuin vuosiin.

– Juhannuksen jälkeen vesivarastot eivät ole nousseet lainkaan, Paananen ihmettelee harvinaista tilannetta.

Tuulivoiman lisääntyminen Suomessa ja muissa Pohjoismaissa on jo mullistanut sähkömarkkinat. Sääriippuvainen tuotanto kasvattaa hintavaihteluja yhä enemmän. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Pohjoismaiden sähkömarkkinat ovat viime vuosina kytkeytyneet entistä tiiviimmin osaksi Euroopan markkinoita. Fingridin Heikkilä sanookin, että muusta Euroopasta irralliset "pohjoismaiset sähkömarkkinat" alkavat olla vanhentunut käsite. Tämäkin näkyy tämän vuoden hintakehityksessä.

Hintoja nostavat nyt muun muassa Norjan alhaiset vesivarastot, mutta myös Euroopassa käytettyjen fossiilisten polttoaineiden kova hinta ja sähkön myynti Keski-Eurooppaan yhteisillä sähkömarkkinoilla.

Sähkömarkkinoiden koko alkaa olla jo niin suuri, että edes Loviisaan ydinvoimaloiden palautuminen huoltokatkon jälkeen markkinoille ei juurikaan vaikuttanut hintoihin. Ensi kesäksi luvattu Olkiluodon kolmas reaktori ei sekään muuta perusasetelmia.

– Yksittäisten ydinvoimaloiden tuotannolla on aika marginaalinen vaikutus sähkön hintaan. Huomattavasti suurempi vaikutus on säällä, sademäärillä ja kysynnällä eli Pohjoismaiden pakkasilla, tiivistää tilanteen sähkönmyyntiyhtiö Väreen toimitusjohtaja Juha Keski-Karhu.

Huhtikuussa voi odottaa alennusta

Sähkömarkkinoiden ennustaminen on vaikea ja rahanarvoinen taitolaji.

Fingridin Heikkilän mukaan markkinat pystyvät ennustamaan hintoja melko luotettavasti vuoden tai muutaman vuosineljänneksen eteenpäin. Sen pidemmälle ulottuvat ennusteet alkavat olla epävarmoja, kun niin paljon riippuu säästä ja muusta markkinatilanteesta. Käytännössä ennustaminen tarkoittaa tulevien sähkökauppojen tekemistä eripituisia futuuri-sopimuksia hinnoittelemalla.

Tämän vuoden kovimmat viikkohinnat olivat pari viikkoa sitten, jolloin keskihinta nousi lähes kymmeneen senttiin kilowattitunnilta. Tämän vuoden lopulla hinta vähän laskee, mutta pysyy noin 8,5 sentissä, markkinoilla lasketaan.

Mutta talven jälkeen hinta putoaa tuntuvasti.

Markkinoilla katsotaan nyt, että keväällä, huhti-kesäkuun kuluessa hinta laskee kymmeniä prosentteja melkein viiteen senttiin kilowattitunnilta. Loppuvuonna 2022 hintataso laskee vielä aavistuksen. Silloin oltaisiin vuoden 2019 alun lukemien alapuolella. Samansuuntaista kehitystä ennakoi lauantaina Ykkösaamussa vieraillut elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

Miten hyötyä alennuksista?

Teollisuus voi optimoida kulutustaan ja tehdä joustoillaan jopa bisnestä. Tavallinen kuluttaja voi ajoittaa pyykinpesua ja saunomista, mutta sen lisäksi on toinenkin keino kalliiden hintapiikkien välttämiseksi.

Kiinteähintaisella sähkösopimuksella voi unohtaa hintojen vaihtelut. Energiaviraston Antti Paanasen mukaan suomalaisten kotitalouksien sähkösopimuksista oli vuoden vaihteessa määräaikaisia vähän yli puolet. Tunneittain vaihtelevan hintaista pörssisähköä käytti alle kymmenen prosenttia.

Kuluttaja voi hyötyä sähkön hintavaihteluista, jos pystyy seuraamaan sähkömarkkinoiden muutoksia ja ajoittamaan kulutuksensa oikein. Kuva: Viktor Cap / AOP

Kiinteähintainen sopimus on ollut eduksi nyt, kun hinnat ovat nousseet vauhdilla. Mutta milloin hinta kannattaa lyödä lukkoon ja kuinka pitkäksi aikaa, sitä Energiavirasto ei opasta. Totuus paljastuu vasta jälkeenpäin.

– Vuoden vaihteesta määräaikaisten sopimusten hinnat ovat nousseet sähkölämmittäjällä noin 45 prosenttia. Silloin olisi ollut kannattavampaa tehdä määräaikainen sopimus, kuin tällä hetkellä, Paananen muotoilee.

Kuluttajalle yksi keino nousua vastaan on ottaa vähäksi aikaa toistaiseksi voimassa oleva kiinteähintainen sopimus ja uusia määräaikainen sopimus vasta sitten, kun ne ovat halvempia. Pörssisähköä käyttävät voivat keskittää kulutusta halvimpiin tunteihin.

Tarvittaessa sähkölaskun äärellä voi hakea mielenrauhaa muistuttamalla itselleen, että vaikka sähkön hinta on noussut ankarasti, on se vielä kalliimpaa esimerkiksi Saksassa. Perjantaina 8.10. tukkusähkön hinta oli Suomessa runsas kymmenen senttiä kilowattitunnilta, mutta Saksassa yli 20 senttiä.

Lue myös

Kuka kärsii ja kuka hyötyy, kun Suomi siirtyy puhtaaseen sähköön? Ilmastopaneeli listasi 6 seikkaa, jotka uhkaavat oikeudenmukaisuutta

Sitra etsi tehokkainta tapaa leikata Suomen päästöjä: sähkönkulutus tuplaantuu, ja se tietää valtavasti uutta tuulivoimaa

Sähkön ja kaasun hintojen pelätään karkaavan käsistä, tilannetta kuvataan poikkeukselliseksi – mistä raju hinnannousu johtuu?