Vaasalaisvaltuutettu kirjoitti tyttöjen paljastavasta pukeutumisesta, ei saa seurauksia: "Hän on korostanut, ettei uhri ole koskaan syyllinen"

Vaasan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Maria Tolppaselle ei koitunut seuraamuksia hänen mielipidekirjoituksistaan. Vaasan SDP:n valtuustoryhmä keskusteli asiasta eilen torstai-iltana.

Vaasan kaupunginhallituksen puheenjohtajan, entisen SDP:n kansanedustajan Maria Tolppasen mielipidekirjoitukset sanomalehdissä on tulkittu seksuaalisen häirinnän kohteeksi joutuvia tyttöjä syyllistäviksi. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Vaasan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Maria Tolppaselle ei koitunut seurauksia hänen lehtiin tekemistään mielipidekirjoituksista, jotka koskivat seksuaalista häirintää ja ahdistelua.

Ilkka-Pohjalaisessa ja Vasabladetissa julkaistuissa mielipidekirjoituksissaan Tolppanen antoi ymmärtää, että osana seksuaalisen häirinnän ehkäisemistä tyttöjen pitäisi miettiä miten pukeutuvat.

Eilen kokoustanut Vaasan sosialidemokraattinen valtuustoryhmä jakaa Tolppasen huolen ahdistelutapausten määrän kasvusta.

– Mutta ryhmä ei hyväksy nuorten tai heidän vanhempiensa syyttämistä näissä häirintätapauksissa, sanoo valtuustoryhmän puheenjohtaja Sari Ala-Heikkilä.

Vastuu teoista aina yksin tekijällä

SDP:n valtuustoryhmän mukaan vastuu teoista on aina yksin tekijällä ja kaikilla on vapaus pukeutua haluamallaan tavalla ilman pelkoa.

– Maria pahoittelee tästä aiheutuvaa harmia ja hän on korostanut, ettei uhri ole koskaan syyllinen, Ala-Heikkilä toteaa.

Valtuustoryhmä sanoo ottavansa asian äärimmäisen vakavasti. Tolppanen on käyttänyt myös karkeaa, valtuutetulle asiatonta kieltä kommentoidessaan kirjoituksia kritisoineita tahoja.

Hufvudstadsbladetin haastattelussa Tolppanen kirjoitti, että "nämä saatanalliset ihmiset ovat niin hyviä ymmärtämään asioita väärin".

Valtuustoryhmä sanoo olevansa pahoillaan näistä kommenteista ja antavansa täyden tuen kaikille ahdistelun ja hyväksikäytön uhreille sekä heidän läheisilleen.

Asia saatu päätökseen

Valtuustoryhmässä käytiin laajoja keskusteluja Tolppasen kanssa. Seurauksia kirjoituksista ei silti seuraa Tolppaselle.

– Omalta osaltamme asia on nyt saatu päätökseen, Ala-Heikkilä kertoo.

Ala-Heikkilä sanoo kuitenkin, että tulevaisuudessa valtuustoryhmä keskustelee arvoista ja kannustaa ihmisiä kirjoittamaan tavalla, joka ei aiheuta väärinkäsityksiä.

Onko Tolppasella luottamusta jatkaa kaupunginhallituksen puheenjohtajana?

– Kyllä. Siitä ei oikeastaan enää puhuttu, Ala-Heikkilä sanoo.

Maria Tolppanen itse ei halunnut kommentoida asiaa torstai-iltana Yle Österbottenille. Tolppanen kuitenkin sanoo, että asia pitää jättää taakse ja katsoa eteenpäin.

Artikkelin kirjoittamisessa on hyödynnetty tiedotteen lisäksi Yle Österbottenin toimittaja Joni Kyheröisen tekemää artikkelia: Inga följder för Maria Tolppanen från egna fullmäktigegruppen: "För vår del är saken slutbehandlad"