Koronapositiivinen altisti potilaita ja hoitajia keskussairaalassa Kokkolassa – Soiten johtajaylilääkäri: "Tilanne on hallinnassa"

Koronavirus ei ole Soiten mukaan päässyt leviämään muille osastoille.

Sisätautiosaston henkilökuntaa ja potilaita on karanteenissa koronaltistumisen takia. Kuva: Heini Holopainen / Yle

Koronapositiivinen on altistanut muita potilaita ja henkilökuntaa koronalle Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa Kokkolassa.

Sisätautien osastolle eli osastolle 9 tuli alkuviikosta potilas muista syistä, mutta osastolla hän alkoi saada koronaoireita.

– Toistaiseksi epidemia ei ole levinnyt muille osastoille ja tilanne on hallinnassa, kommentoi Soiten johtajaylilääkärin Pirjo Dabnell.

Virukselle altistuneet potilaat ovat karanteenissa. Korona-altistumisen takia koko sisätautien osasto on nyt rajattu epidemiaosastoksi, eikä uusia potilaita oteta sisään.

Keskussairaalassa kaikki osastoille tulevat koronatestataan. Jostain syystä tartunta ei näkynyt vielä testivaiheessa.

Sairaalakuormitus kasvussa

Koronatilanne on heikentynyt Keski-Pohjanmaalla tällä viikolla, kun sairaalahoidon tarve on kasvanut. Torstaina keskussairaalassa oli hoidossa kuusi koronapotilasta, mikä on koko pandemia-ajan suurin luku.

Soitessa varaudutaan jo tehohoitopotilaiden määrän kasvuun.

– Valmiutta on nostettu ja esimerkiksi koronapotilaille on valmisteltu uusi sali teho-osaston viereen. Joka päivä joudutaan arvioimaan työntekijöiden riittävyys ja varahenkilöstöäkin on jo kartoitettu, kertoo ylilääkäri Dabnell.

Toistaiseksi suuriin lisätoimiin tai laajoihin hoitojen perumisiin ei ole tarvinut turvautua sairaalakuormituksen takia, ainoastaan yksi leikkaus on peruttu.

Lisäksi sairaalaosastojen potilaita on jouduttu siirtämään kotihoitoon ja terveyskeskusten vuodeosastoille, jotta paikkoja vapautuisi.

Taudin ilmaantuvuus on Keski-Pohjanmaalla edelleen kasvussa. Se on tällä hetkellä 93 sataatuhatta asukasta kohden.

Sairaalakuormituksen takia epidemiatilanne Keski-Pohjanmaa lähestyy leviämisvaihetta.

Tällä viikolla Keski-Pohjanmaalla on todettu 14 uutta koronatartuntaa. Soiten mukaan tartuntoja on todettu lähinnä rokottamattomilla tai hiljattain rokotuksen saaneisiin nuorilla aikuisilla.

Lue myös: