Ajoneuvojen ja työkoneiden sähköistyminen ajoi lahtelaisyrityksen rajuun nousuun: "Tuotekehityksen osaajien haussa on haasteita"

Sähköisiä ajoneuvoja tulee koko ajan lisää, mikä kasvattaa lahtelaisen latausjärjestelmävalmistaja Kempowerin liiketoimintaa ja työvoiman tarvetta.

Toimitusjohtaja Tomi Ristimäki kertoo, että yhtiö avaa ensi vuoden alkupuolella uuden tehtaan Lahteen entisen bussitehtaan tiloihin. Kuva: Petri Niemi / Yle

Sähköisen liikenteen kasvu tuo nopeasti uutta työtä ja liiketoimintaa latauslaitevalmistajille.

Lahtelaisyritys Kempower valmistaa ajoneuvojen pikalatausjärjestelmiä. Yritys on tänä vuonna kolminkertaistanut työntekijämääränsä yli sataan.

– Vuoden lopussa meitä on ehkä 120. Tehdas- ja tuotannonohjausväkeä löydämme Lahdesta hyvin, mutta tuotekehityksen osaajien haussa on haasteita, sanoo Kempowerin toimitusjohtaja Tomi Ristimäki.

Kempower tavoittelee tuotantonsa viisinkertaistamista. Uusia tilauksia on tullut muun muassa Isosta-Britanniasta.

Torstaina yhtiö kertoi yhteistyön Gilbarco Veeder-Rootin kanssa. Ristimäen mukaan kyse on maailman johtavasta polttoainejakelu-, myymälä- ja teknologiaratkaisujen tarjoajasta.

80 prosenttia yrityksen tuotteista menee vientiin.

– Bussiliikenne sähköistyy Euroopassa vauhdilla. Myös kaivoksissa ja satamissa työkoneet ovat entistä enemmän siirtymässä sähköön, arvioi Ristimäki.

Kempowerin toimitusjohtaja Tomi Ristimäki Petri Niemen haastattelussa.

EU-säännökset tukevat kasvua

Kasvunäkymät näyttävät Sähköinen liikenne -yhdistyksenkin mielestä lupaavilta.

Kempower arvioi tekevänsä tänä vuonna runsaan 20 miljoonan euron liikevaihdon. Kuva: Petri Niemi / Yle

Yhdistykseen kuuluu noin 30 kotimaista yritystä muun muassa autonvalmistajia, latausjärjestelmien tekijöitä ja digitaalisten palveluiden tuottajia.

– Euroopan unioni ohjaa koko sähköisen liikenteen kehittymistä velvoittavilla säännöillä latauspisteiden rakentamisessa sekä henkilöautojen päästöstandardeilla, sanoo toimitusjohtaja Heikki Karsimus.

Latausmarkkinoita on vauhditettu myös erilaisilla tukiratkaisuilla. Taloyhtiöt ovat hakeneet vilkkaasti esimerkiksi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n tukea latausjärjestelmiin (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää: