Koskisen sahainvestointi on mannaa metsänomistajille – tuloihin jopa 20 miljoonan euron lisäys

Koskisen ja Versowoodin investoinnit lisäävät tukkipuun kysyntää koko Päijät-Hämeessä ja naapurimaakunnissa.

Koskisen Oy investoi 48 miljoonaa euroa uuteen puunjalostusyksikköön Kärkölässä. Kuva on nykyiseltä sahalta. Kuva: Marjo Pirilä / Yle

Koskisen sahainvestointi Kärkölässä tuo isoja hyötyjä Päijät-Hämeen metsänomistajille. Uusi saha tarvitsee vuosittain puuta arviolta 200 000 kuutiometriä enemmän kuin nykyinen.

Metsänhoitoyhdistys Päijät-Hämeen johtaja Jari Yli-Talonen arvioi, että metsänomistajien kantorahatulot kasvavat Koskisen investoinnin ansiosta noin 15–20 miljoonalla eurolla vuodessa.

Myös Versowood on lisäämässä sahaustuotantoa Vierumäellä.

– Kaikki lähialueiden viime aikojen investoinnit ovat tosi tärkeitä metsänomistajalle, koska mitä lähempää tukin saa tuoda sahalle, sen pienemmät kuljetuskustannukset ovat. Silloin myös hinta on kilpailukykyinen alueen metsänomistajille, Yli-Talonen summaa.

Investointien hyöty tulee etenkin Päijät-Hämeeseen ja naapurimaakuntiin. Lisäksi tukkien tarpeen kasvu työllistää hakkuu- ja kuljetusurakoitsijoita.

– Sekä Koskisen että Versowood pyrkivät varmaan hankkimaan puun pääosin 150 kilometrin säteellä sahojen ympäristöstä. Puulle riittää kysyntää ja siitä kilpaillaan. Sitten tulevat vielä aluetaloudelliset vaikutukset, Yli-Talonen sanoo.

Koskisen Oy kertoi keskiviikkona 6. lokakuuta rakentavansa uuden tuotantoyksikön Kärkölään. Sen on tarkoitus valmistua kesäksi 2023. Versowood kertoi viime huhtikuussa, että se uusii sahauslinjastonsa Heinolan Vierumäellä ensi vuonna.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.