Etelä-Pohjanmaan koronatartunnat nousivat taas huippulukemiin – jos tilanne pahenee, rajoituksiin voidaan palata

Koronatartuntojen määrä nousi liki kolmeenkymmeneen torstaina. Mikäli kehitys jatkuu samanlaisena, voi eteen tulla tilanne, jossa rajoituksia voidaan jälleen määrätä.

Koronatestejä otetaan noin 500 päivässä Etelä-Pohjanmaalla. Arkistokuva. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä oli synkkä koronapäivä eilen. Maakunnan testeissä todettiin peräti 27 uutta tartuntaa, mikä on pandemia-ajan huippulukuja. Ilmaantuvuusluku on noussut yli seitsemäänkymmeneen.

Usean tartunnan ryppäitä on ollut muun muassa Seinäjoen terveyskeskuksen yhdellä osastolla ja liikuntaleirillä Alavudella.

Sairaalahoidossa ei kuitenkaan ole tällä hetkellä yhtään koronapotilasta.

– Vakavia tapauksia ei tällä hetkellä ole. Tässä näkyy rokottamattomuus ja nuorten osuus, sanoo osastonylilääkäri Raimo Jokisalo Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä.

Jokisalon mukaan tilanne ennakoi tartuntojen lisääntymistä ja myös sairaalahoidon tarpeen kasvua jollakin aikavälillä. Hän ei silti moiti rajoitusten purkamista.

Rajoituksiin on mahdollista palata

Tartuntamäärien kasvu kertoo siitä, että pandemia ei ole ohi, vaikka rajoituksia on purettu.

Infektioylilääkäri Elina Kärnä sanoo, että riski on vielä suuri, että myös sairaalahoitoa tarvitaan, sillä tartuntoja on kaiken ikäisillä.

– Meillä on vielä varsin paljon rokottamattomia ja heitä on myös iäkkäämmissä ikäryhmissä ja riskiryhmissä. Siksi on riski, että tartuntamäärät kasvavat. Sairastuneissa voi olla myös vakavasti sairaita eli sairaalahoidon kuormittuminen on vielä mahdollista.

– Siltä pohjalta katsoisin, että aika nopeasti rajoituksia on purettu, toteaa Kärnä.

Epidemian selättämisen ainoa keino on rokottaminen, sanovat Jokisalo ja Kärnä. Esimerkiksi Seinäjoella järjestetään viikonloppuna massarokotustapahtuma Ideaparkissa.

Muuten tilannetta seurataan ja alueellinen koronakoordinaatioryhmä Nyrkki jatkaa kokoontumisiaan maanantaisin. On vielä mahdollista, että rajoituksia tuodaan takaisin.

– Jos jollain alueella tilanne näyttää huonolta, pohdimme alueen kanssa, mitä asialle voidaan tehdä. Voimme pohtia siirtymistä kiihtymis- tai leviämisvaiheeseen. Se on yksi tapa, jolla rajoituksia tarvittaessa voidaan säätää, sanoo Kärnä.